Kortkolom sport

Chinese sporters waren aan dope, zegt teamarts

Sydney. Chinese sporters werden in de jaren tachtig en negentig door de staat verplicht om verboden middelen te gebruiken. Dat zegt Xue Yinxian, in het verleden teamarts van het Chinese turnteam, vandaag in de Australische krant Sydney Morning Herald. Het gebruik van steroïden en groeihormonen maakte onder het mom van wetenschappelijk training deel uit van het trainingsregime. In de jaren tachtig is het ingevoerd en iedereen moest dit toestaan”, zegt de dokter. „Een sporter had vaak geen idee wat hij of zij voor middelen kreeg toegediend, maar als een sporter weigerde, riskeerde hij of zij een straf. Ook wij van de medische staf waren verplicht mee te werken.” (NRC)

Zwemrivale Hollanders heeft beknelde zenuw

Londen. De Zweedse zwemster Therese Alshammar kampt met een beknelde zenuw in haar rechterschouder. Het is hoogst onzeker of de rivale van Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis op de olympische 50 meter vrij op tijd fit zal zijn. „We bekijken het nu van dag tot dag. Het zou de komende dag beter kunnen gaan, maar het kan ook een maand duren”, zei de Zweedse teamarts Rene Tour tegen persbureau Reuters. De 34-jarige Alshammar, die voor de vijfde maal hoopt deel te nemen aan de Spelen, zou ook starten op de 4x100 vrij estafette die morgen op het programma staat. Op dit onderdeel verdedigen de Nederlandse vrouwen hun titel. (NRC)

Kleine delegatie Oranje bij openingsceremonie

Londen. Slechts een kleine groep Nederlandse sporters is vanavond in Londen aanwezig bij de openingsceremonie. Van de 133 atleten die al in Engeland zijn, lopen er 42 achter vlaggendrager Dorian van Rijsselberghe aan. In de stoet volgen ook nog 25 begeleiders. Chef de mission Maurits Hendriks wijst op de regel dat sporters die binnen 48 uur na de opening in actie moet komen, niet mogen meelopen van NOC*NSF. De springruiters en atleten komen later in Londen aan. (NRC)

Bolt niet blessurevrij maar wil vier keer goud

Londen. De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt gaat proberen vier gouden medailles te winnen. „Waarom niet?”, zei hij tegen de BBC. „Als dat nodig is, doe ik dat voor mijn land. Na de 200 meter weet ik of ik ook de estafettes aankan.” Bolt mikt voornamelijk op de 100 meter en 200 meter, waarop hij zijn titel kan prolongeren. Ook kan hij titels halen op de 4x100 meter estafette en de 4x400 meter. Bolt is nog niet hersteld van de rugklachten waarmee hij de voorbije weken sukkelde. „Ik denk dat ik voor 95 procent fit ben”, liet hij weten.