Kortkolom buitenland

President Egypte ontvangt Hamasleider

kairo. De leider van de fundamentalistische organisatie Hamas in de Gazastrook, Ismail Haniyeh, heeft gisteren een officieel bezoek gebracht aan de nieuwe Egyptische president, Mohammed Morsi. Het bezoek vormde een ingrijpende verandering van het oude Egyptische standpunt ten aanzien van Hamas. Onder Morsi’s voorganger Hosni Mubarak, nu in de gevangenis, steunde Kairo min of meer publiekelijk de Israëlische isolatiepolitiek jegens Hamas. Maar Morsi is een vertegenwoordiger van de Moslimbroederschap, waarmee Hamas nauw verwant is. (Reuters)

Extremisten halen Iraakse helikopter neer

Bagdad. Zeker negentien mensen zijn gisteren gedood bij gewapende botsingen in de Iraakse provincie Diyala waarbij extremisten een legerhelikopter neerhaalden. Dat hebben regionale bronnen meegedeeld. De doden waren elf politiemannen, een militair en acht extremisten. Diyala was de afgelopen jaren een bolwerk van sunnitische extremisten. Al-Qaeda-in-Irak kondigde zondag aan in het offensief te gaan om verloren terrein te heroveren. Daarop volgde maandag een gecoördineerde serie van aanslagen in 14 steden waarbij 116 mensen werden gedood. (AP)

Z-Afrikaan veroordeeld voor hoogverraad

Johannesburg. De leider van de blanke rechts-extremistische groep Boeremag, die in de jaren negentig probeerde de Zuid-Afrikaanse regering omver te werpen, is gisteren veroordeeld wegens hoogverraad. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof gisteren bepaald. Rechter Eben Jordaan beschreef Mike du Toit als de „belangrijkste speler” in een verijdeld „oorlogsplan” in 2002 om bomaanslagen te plegen en voormalig president Nelson Mandela te vermoorden. 21 andere Boeremagleden zijn eveneens aangeklaagd wegens hoogverraad. De strafmaat wordt volgende maand bepaald. (AP)