Keuringsdienst-classics

Hoe houd je een kijker van het zappen? Gewoon van hetzelfde programma nog een aflevering uitzenden, denken ze bij RTL en SBS. Wel zo makkelijk.

Gisteren werden we getrakteerd op twee opeenvolgende afleveringen van sf-serie Terra Nova (RTL 5) en The Mentalist (SBS 6) . Op RTL 7 konden we van Rambo III in één ruk door naar Rambo IV.

Wist u dat er in Rambo IV 2,59 doden per minuut vallen? Wie beide films keek zag in vier uur bijna vierhonderd lijken. Dat houdt toch geen mens vol?

Bij de publieken pakken ze dat een stuk beter aan. Laatst was ik op bezoek bij Gerard Timmer, directeur televisie van de publieke omroep. Ik wist het niet, maar een televisieavond bestaat uit blokken. Programma’s die op elkaar lijken plan je na elkaar, zodat kijkers blijven hangen. U zapt? Valt mee.

Gisteren had ik twee blokken om uit te kiezen. Een lekkere dosis Caroline Tensen-eske huiltelevisie op Nederland 1 met Babyboom en Generatie 2010. Of het meer journalistieke Keuringsdienst van Waarde en Metropolis op Nederland 3.

Tegen de wil in van Gerard Timmer begon ik me gisteren een ongeluk te zappen tussen beide blokken. Om me uitgeput bij Nederland 3 neer te leggen. Een onverwachte zwangerschap, kanker en een miskraam waren me op het andere kanaal toch net één emotie te veel.

Ik genoot vooral van Keuringsdienst van Waarde, een programma met een heel eigen vorm van onderzoeksjournalistiek. Het concept: de programmamakers kiezen een willekeurig product en zoeken vervolgens precies uit waar het vandaan komt. Ze vliegen er de wereld voor rond.

Het programma is dit jaar vernieuwd: het verhuisde van de NTR naar de KRO en heeft nieuwe verslaggevers. Het seizoen is afgelopen, maar gelukkig hebben we deze zomer nog elke week een Keuringsdienst-classic om naar te kijken. De Chinezen die in een fabriek door hen zelf weggegooide planken bewerken om het in Nederland bij de Xenos onder de naam ‘Old Wood’ te verkopen ga ik niet snel vergeten.

Gisteren werd de citroen onderzocht, die zo mooi glimt omdat ze er in de fabriek met chemicaliën bewerkte ‘schellak’ op smeren, misschien heeft u er onlangs nog een houten dressoir mee bewerkt. De citroen wassen helpt niet. En oh ja, als de fabriek de citroenen gewoon zou borstelen gaan ze ook glimmen.

Stijn Bronzwaer verving deze week Hans Beerekamp.