Hockeyster Bos dag voor Spelen zwaar gekwetst

Hockeyster Willemijn Bos moet de Spelen missen wegens een blessure. De 24-jarige verdedigster van hoofdklasser Laren beleefde gisteren een persoonlijk drama in Londen. Ze raakte tijdens een met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten zwaar gekwetst aan een knie.

Bos strompelde na het incident op het olympisch hockeyveld naar de kant. Nader onderzoek in een Londens ziekenhuis wees uit dat de voorste kruisband is gescheurd. De 22-voudig international vertrekt vandaag of morgen uit het olympisch dorp en reist dan terug naar Nederland.

De Argentijnse bondscoach Max Caldas heeft buiten het olympisch dorp nog twee oproepkrachten tot zijn beschikking: doelvrouw Floortje Engels van het Utrechtse Kampong en verdedigster Caia van Maasakker van het Bilthovense SCHC. Zij mogen zich bij zware blessures – zoals in het geval van Bos – alsnog voegen bij de olympische selectie van de Nederlandse ploeg.

Caldas kiest logischerwijze voor veldspeelster Van Maasakker als vervangster in de verdediging. Zij kan Bos ook vervangen bij de strafcornervariant, als niet wordt gekozen voor het aanspelen van eerste keus Maartje Paumen.

Coach Caldas had gisteren medelijden met Bos. „Voorlopig verwerken we eerst even met elkaar deze tegenslag”, liet de Argentijn door persbureau ANP optekenen. „Maar het allerergste is het voor Willemijn. Ze heeft er net als alle anderen keihard voor gewerkt. Als je dan op het laatste moment wegvalt, staat je wereld even stil.”

Caldas wees gisteren niet meteen Van Maasakker als vervangster van Bos aan. De bondscoach wilde zich eerst nog even beraden. Hij zou waarschijnlijk later vandaag die beslissing nemen.

De Nederlandse mannenploeg heeft gisteren in de laatste oefenwedstrijd met 5-1 gewonnen van Pakistan. De voormalige hockeygrootmacht, afgedaald naar de achtste plaats op de wereldranglijst, kwam er op het blauwe kunstgras in Londen niet aan te pas.

Robbert Kemperman opende tegen Pakistan drie minuten voor rust de score. Vlak na de pauze zorgde Roderick Weusthof voor de tweede Nederlandse treffer, waarna de Pakistanen terugkwamen tot 2-1.

Na deze aansluitingstreffer liep de ploeg van bondscoach Paul van Ass ogenschijnlijk simpel uit naar een grote voorsprong. Mink van der Weerden scoorde twee keer uit een strafcorner. Rogier Hofman bepaalde de eindstand op 5-1.