Handig je collega's bespioneren met de speelgoeddrone van Parrot

Hardware

Parrot AR.Drone 2.0.

Quadricopter, 299 euro. Voor iPhone, Android, iPad en iPod Touch ****

Wat zou er gebeuren als je de Parrot AR Drone 2.0 van de derde verdieping van het NRC-gebouw in Rotterdam naar beneden laat vallen?

Helemaal niets! De schuimrubberen banden om het Unmanned Air Vehicle (UAV) van fabrikant Parrot beschermen de hobbydrone tegen vallen en botsen. En dat is handig, want wie gaat vliegen in zijn kantoor, botst nog weleens ergens tegenaan.

Sinds mei is de quadricopter met vier rotors te koop in Nederland. Het is eigenlijk een hypermodern modelbouwvliegtuigje, uitgerust met twee camera’s die video’s en foto’s kunnen maken in hoge kwaliteit (720p). Ongelofelijk geavanceerde techniek, in een wat gammel piepschuimen jasje.

Eenmaal in elkaar gezet, is de drone eenvoudig te besturen met een smartphone of tablet. De gratis app downloaden, verbinding maken, en vliegen maar. Je scherm dient als besturingskastje. Het is even oefenen, en met wind erbij is het wat lastiger, maar je leert het snel.

Succes op kantoor is in ieder geval gegarandeerd. We vliegen een rondje over de redactie en alle aanwezigen drommen samen onder het snorrende ding. De filmpjes en de foto’s van de vlucht zijn heel eenvoudig te delen.

Stuur je de Parrot wat verder de lucht in, dan luistert hij minder goed naar je duimbewegingen. Vanaf de parkeerplaats blijkt het toch wat lastig om de redactie op de derde verdieping te bespioneren. Voor je het weet is hij tegen de gevel gezwenkt.

Groot minpunt is de accu. Die is na 15 minuten al zo goed als leeg. Opladen kost een paar uur. Ook is de vraag hoelang dit apparaat leuk blijft. Na een paar testvluchten bleef de drone dagenlang werkloos op een bureau slingeren.

Maar om verveling te voorkomen, zijn er al flitsende augmented reality-spelletjes ontwikkeld. Daarbij moet je schieten op virtuele vijanden of een andere drone achtervolgen. Zo komt de drone-oorlog wel erg dichtbij.