Graf gevonden op kamp Dutchbatters

Op het voormalige kamp van Dutchbat in Srebrenica is een graf gevonden waarnaar oud-militairen en de vredesorganisatie IKV Pax Christi jarenlang hebben gezocht. Dat heeft IKV Pax Christi gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om een graf dat de Nederlandse blauwhelmen hadden gegraven daags na de val van de moslimenclave in het voormalige Joegoslavië, in de zomer van 1995. In het graf zouden vijf of zes moslims zijn begraven die hun toevlucht hadden gezocht tot de Nederlandse basis.

Een eerste lichaam is gevonden, meldde IKV Pax Christi. De organisatie zei te verwachten dat de andere lichamen snel worden gevonden.

De zoektocht naar het graf begon in 2007 en werd bemoeilijkt doordat het ministerie van Defensie geen informatie wilde geven over de mogelijke locatie. Pas in 2009 zegde het ministerie medewerking toe, na beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur. Defensie gaf twee foto’s van het graf vrij.

Nederlandse oud-militairen hebben tegen het Bosnische Instituut voor Vermiste Personen gezegd dat de lichamen van mensen zijn die allen „een natuurlijke dood” zijn gestorven terwijl ze in het kamp zaten, meldde persbureau AFP gisteren.

Srebrenica was door de VN tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië (1992-1995) uitgeroepen tot „beschermd gebied”. Het Dutchbat-kamp werd op 12 juli 1995 overlopen door Bosnisch-Servische troepen.

Ruim 8.000 moslimmannen en -jongens werden daarna in twee dagen tijd afgevoerd en vermoord. Het is het Nederlandse leger aangerekend dat het niet heeft ingegrepen.