Geheime generale: #savethesurprise

British tennis player Andy Murray carries the Olympic torch in Centre Court at the Olympic tennis venue at the All England tennis club in Wimbledon, southwest London, on July 23, 2012, ahead of the London 2012 Olympic games. AFP PHOTO/BEN STANSALL
British tennis player Andy Murray carries the Olympic torch in Centre Court at the Olympic tennis venue at the All England tennis club in Wimbledon, southwest London, on July 23, 2012, ahead of the London 2012 Olympic games. AFP PHOTO/BEN STANSALL AFP

Hoe houd je de details van een olympische openingsceremonie geheim als daaraan duizenden vrijwilligers al maanden meewerken? Door ze netjes te vragen of ze alsjeblieft hun mond willen houden. Door dat ook te verzoeken aan journalisten en de 60.000 toeschouwers bij de generale repetitie, die eerder deze week plaatsvond. En dan, zo heeft regisseur Danny Boyle tot nu toe kunnen merken, lekt er weinig uit van wat vanavond voor spectaculairs staat te gebeuren bij de opening van de Spelen. Zelfs in een land waar sommige media alles doen voor een primeur.

Ja, een van de thema’s is green and pleasant land, naar de strofe uit ‘Jerusalem’, het onofficiële volkslied van de Engelsen. En er zullen zeventig schapen, twaalf paarden, tien kippen, drie honden en nepwolken met regen verschijnen. De ceremonie, die 27 miljoen pond (33,5 miljoen euro) kost, heet Isles of Wonder, naar een zin uit The Tempest van Shakespeare. Maar die informatie maakte regisseur Boyle zelf een maand geleden bekend. En ja, onder meer The Sunday Times kwam met iets meer details. Maar dat leidde tot zo’n felle reactie dat andere (Britse) media het wel uit hun hoofd laten om nog iets te melden.

De gelukkigen die bij de repetitie aanwezig waren, deelden met veel onderling gehint op Twitter hun enthousiasme, steeds eindigend met het woord #savethesurprise. „Danny Boyle is een genie met een formidabel gevoel voor humor”, twitterde oud-minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. Meer wilde hij niet kwijt. En toeschouwer Pete Hendrik raadt iedereen aan: „Als je plannen hebt voor vrijdagavond, schrap ze. Openingsceremonie te gek. Hulde voor Danny Boyle.”

Wat er wel uitlekte, was het gedoe rondom de productie. Boyle moet van de organisatie ruim voor half één ’s nachts klaar zijn. Anders duurt de openingsceremonie te lang voor de sporters en missen de toeschouwers de laatste metro van de avond. De ceremonie begint om 20.12 uur lokale tijd. Dus werd de regisseur, bekend van films als Slumdog Millionair en Trainspotting, vorige week gedwongen delen te schrappen. Verwacht wordt dat vier miljard mensen de openingsceremonie zullen volgen.

    • Titia Ketelaar