Evacués asbestwijk kunnen kiezen tussen wisselwoning of vergoeding

Een gebied in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is afgezet wegens vrijkomen van asbest. Dit is een archieffoto, niet gemaakt vandaag in Utrecht. Foto Foto NRC / Arjan de Jongh

De bewoners uit de Utrechtse Kanaleneiland die vanwege asbestvervuiling hun huizen moesten verlaten, kunnen maandelijks rekenen op vijftienhonderd euro als ze zelf tijdelijk onderdak zoeken.

Op een persconferentie vanavond zei Rob Rötscheid, directeur van woningcorporatie Mitros, dat hoewel de gedupeerden ook kunnen kiezen voor een wisselwoning, velen van hen hier geen heil in zien. Het alternatief is daarom een maandelijkse vergoeding van 1500 euro, bovenop de 250 euro die elk huishouden eerder kreeg toebedeeld.

Rötscheid voerde vandaag in een van de hotels waar een deel van de geëvacueerden is ondergebracht, gesprekken met de bewoners over de logeerwoningen. Volgens hem was de bijeenkomst emotioneel. ‘Mensen zijn bang en angstig.’

Eerste bewoners vanavond in wisselwoningen

De bewoners van de ontruimde woningen, zo’n driehonderd personen, zijn sinds de asbestproblemen aan het licht kwamen opgevangen in hotels, maar daar moeten ze weg omdat er geen plaats meer voor ze is. De eerste evacués worden vanavond ondergebracht in wisselwoningen. Bewoners van een huizenblok aan de Marco Pololaan kunnen waarschijnlijk in de loop van volgende week weer naar huis.

Volgens burgemeester Aleid Wolfsen zien de metingen er goed uit. Wel moet er op een paar plekken in het blok gesaneerd gaan worden. De metingen van de Stanleylaan laten nog even op zich wachten, zei Wolfsen. Deze bewoners kunnen in ieder geval volgende week nog niet naar huis.

    • Dirk Wijnand de Jong