Joop van den Ende krijgt eredoctoraat Nyenrode

Joop van de ENDE,directeur STAGE Holding. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Amsterdam,11 oktober 2006
Joop van de ENDE,directeur STAGE Holding. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Amsterdam,11 oktober 2006 Joop van de Ende zal de eretitel ontvangen bij de opening van het nieuwe academische jaar op 10 september. Foto NRC / Vincent Mentzel

Joop van den Ende krijgt een eredoctoraat van Nyenrode Business Universiteit. De cultureel ondernemer zal de eretitel ontvangen bij de opening van het nieuwe academische jaar op 10 september.

Dit heeft Nyenrode vandaag bekendgemaakt.

“Joop van den Ende staat in Nederland en daarbuiten symbool voor succesvol ondernemerschap”, laat prof. dr. Maurits van Rooijen, rector magnificus en CEO van Nyenrode Business Universiteit in een verklaring weten.

Van den Ende maakte vooral naam met de productie van musicals, films, televisieshows en –drama, maar ook met de bouw van theaters en als cultureel mecenas. Van den Ende is inmiddels een begrip in de internationale media- en theaterwereld.

Van Rooijen :

“Onder zijn bezielende leiding floreerden Joop van den Ende Theaterproducties, Joop van den Ende Televisieproducties, Endemol en meest recentelijk Stage Entertainment, het grootste live entertainmentbedrijf van Europa. Samen met zijn vrouw Janine richtte hij bovendien de VandenEnde Foundation op waarmee zij kansen bieden aan jong cultureel talent, culturele initiatieven en cultureel ondernemerschap. Als ondernemer verenigt hij de kernwaarden die Nyenrode op haar studenten wil overdragen: Entrepreneurship, Leadership en Stewardship. Joop van den Ende heeft deze waarden vertaald naar organisaties met een ondernemende cultuur en ruimte voor innovatie en creativiteit. Die prestatie onderstrepen we graag met een eredoctoraat.”

‘Dit is een erkenning voor mijn inspanningen’

Van den Ende is blij met zijn nieuwe titel: “Dit is een van de meest eervolle momenten uit mijn carrière,” zegt hij in een persverklaring.

“Het eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit zie ik als een erkenning voor mijn inspanningen als ondernemer om cultuur onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Bij het aanvaarden van dit eredoctoraat doe ik graag een oproep aan Nyenrode studenten om zich meer te gaan verdiepen in de grote economische mogelijkheden van cultuur.”

Van den Ende ontving voor in 2011 ook al een maatschappelijk eredoctoraat van Erasmus Universiteit in Rotterdam, wegens zijn pioniersrol in de culturele sector.

    • Paul Steenhuis