Erdogan en Cameron vrezen voor ‘weerzinwekkende acties’ in Aleppo

Prime Minister Tayyip Erdogan (L) of Turkey speaks with Britain's Prime Minister David Cameron at Downing Street in London July 27, 2012. Erdogan will also attend the inauguration ceremony of 2012 London Olympic Games as Cameron's guest. REUTERS/Matthew Lloyd/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS SPORT OLYMPICS)
Prime Minister Tayyip Erdogan (L) of Turkey speaks with Britain's Prime Minister David Cameron at Downing Street in London July 27, 2012. Erdogan will also attend the inauguration ceremony of 2012 London Olympic Games as Cameron's guest. REUTERS/Matthew Lloyd/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS SPORT OLYMPICS) De Turkse premier Erdogan ontmoet de Brtise premier Cameron. Foto Reuters / Matthew Lloyd

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich vandaag opnieuw kritisch uitgelaten over het Syrische regime. In zijn ogen moet de internationale gemeenschap stappen zetten om de groeiende militaire aanwezigheid rondom de stad Aleppo de kop in te drukken.

Daarnaast wil Erdogan dat wordt opgetreden tegen de dreiging van de inzet van chemische wapens door het regime van president Assad.

‘De militaire opbouw in Aleppo en de eventuele inzet van massavernietigingswapens zijn serieuze zaken waarbij we niet vanaf de zijlijn kunnen toekijken’, aldus de premier tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse minister-president David Cameron. ‘Er moeten stappen genomen worden, samen met de VN-veiligheidsraad, de Organisatie van de Islamitische Samenwerking en de Arabische Liga, om deze situatie te beëindigen.’

Cameron zegt te vrezen dat het regime van Assad in Aleppo ‘weerzinwekkende acties’ begaat. ‘Dit zou compleet onacceptabel zijn. Het regime moet realiseren dat het onrechtmatig en fout is, en dat het onmiddellijk moet stoppen.’

Syrische militairen schieten 6-jarig jongetje dood

Eerder vandaag meldden de Jordaanse minister van informatie en Syrische rebellen dat het Syrische leger een 6-jarig Syrisch jongetje heeft doodgeschoten dat met zijn ouders en andere Syrische vluchtelingen de grens met Jordanië probeerde over te komen. De Syrische militairen openden het vuur op de vluchtelingen. De kleine Bilal el-Lababidi werd in de nek geraakt en bezweek ter plekke.

‘Hij is een martelaar en is nu op een betere plek’, zei de moeder voor de begrafenis van haar zoon in de Jordaanse stad Ramtha. ‘Dit is de schuld van de crimineel Bashar. Bashar vermoordt zijn volk en de hele wereld staat erbij en kijkt er naar.’

    • Dirk Wijnand de Jong