DNB en AFM onderzoeken Libor-schandaal Rabobank

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Nederlandsche Bank gaat samen met de Autoriteit Financiële Markten onderzoek doen naar de rol van de Rabobank in het Libor-renteschandaal, melden bronnen aan de NOS.

Ook buitenlandse toezichthouders onderzoeken de rol van de Rabobank. De bank bevestigt tegenover de NOS dat verschillende toezichthouders de zaak bekijken. Een woordvoerder zegt dat de bank daar volledig aan meewerkt.

‘Onderzoek goed, maar niet verrassend’

Egbert Kalse, plaatsvervangend chef economie bij NRC Handelsblad, zegt dat het onderzoek “goed, maar niet verrassend” is:

“Tot nu toe waren de Europese toezichthouders terughoudend om de Rabobank te onderzoeken, want de bank viel wel binnen hun toezichtsgebied, de vermeende strafbare feiten waren in Londen gepleegd. Zo ook de DNB en AFM. Maar nu het out in the open is dat de Rabobank ook deel van de schuld heeft, hebben de DNB en AFM hun knopen geteld en besloten dat het tijd wordt ook onderzoek te doen.”

Rabobank ontsloeg medewerkers om doorgeven rentetarieven

De Rabobank ontsloeg in 2008 en 2011 in totaal vier medewerkers omdat ze bewust verkeerde rentetarieven doorgaven om Rabo-collega’s op de handelsvloer te bevoordelen, meldde het Financieele Dagblad vanochtend. Dat rentetarief, Libor - de hoogte van de prijs waartegen banken op korte termijn van elkaar lenen - wordt dagelijks via een een enquête bepaald. De Rabobank behoort tot het ‘panel’ van banken dat de dagelijkse basisrentes samenstelt.

Het schandaal rond de manipulatie van rente die banken elkaar onderling in rekening brengen kwam vorige maand aan het licht nadat de Britse bank Barclays een schikking trof van 450 miljoen dollar met de Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders.