De zee geeft licht

De zeevonk (Noctiluca scintillans) is actief langs de Hollandse door de warmte van afgelopen dagen. Zoals hier bij 's-Gravenzande na middernacht. De zeevonk is een dinoflagellaat van ongeveer 1 millimeter groot en geeft doormiddel van bioluminescentie licht bij beweging of aanraking. Het verschijnsel is vrij zeldzaam. Foto: Peter de Krom
De zeevonk (Noctiluca scintillans) is actief langs de Hollandse door de warmte van afgelopen dagen. Zoals hier bij 's-Gravenzande na middernacht. De zeevonk is een dinoflagellaat van ongeveer 1 millimeter groot en geeft doormiddel van bioluminescentie licht bij beweging of aanraking. Het verschijnsel is vrij zeldzaam. Foto: Peter de Krom

Het was zes jaar geleden dat fotograaf Peter de Krom voor het laatst zeevonk in de Noordzee zag. Vandaar dat zijn enthousiasme groot was toen het natuurfenomeen dat het zeewater blauw-wit doet oplichten dinsdag werd gesignaleerd bij Zandvoort.

Een dag later trok hij hoopvol naar het strand van ‘s-Gravenzande. Een drietal vrienden op sleeptouw. Even leek het dat de algen verantwoordelijk voor het fenomeen die avond verstek lieten gaan. Een tiental andere, voor de zeevonk naar het strand getrokken mensen droop af. De Krom en zijn vrienden bleven. Even na middernacht zwommen ze in een oplichtende zee.

„Het is een van de mooiste dingen die je in Nederland kunt zien”, vertelt De Krom een dag later vanaf hetzelfde strand, nog steeds enthousiast. „Zoals je het op de foto ziet, zo is het in het echt ook.”

De website van Ecomare, het centrum voor Wadden en Noordzee, omschrijft zeevonk als een bolvormige, eencellige alg zonder bladgroen. ‘Als het algje heftig wordt bewogen door golven, of doordat je door het water loopt, zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstalen. Het oplichten is bedoeld om roofvijanden af te schrikken.’ Volgens Ecomare is de alg alleen te zien op zwoele zomeravonden en bij rustig weer.

De Krom vreest daarom dat het snel afgelopen is met de zeevonk nu de weersvoorspellingen slecht zijn. Mocht de alg vanavond nog te zien zijn, dan heeft hij de ultieme tip: „Ga onder water zwemmen met je ogen open. En flink bewegen met je armen. Dan zie je het op z’n mooist.”