De Spelen zijn een twitterfestijn

De Spelen in Londen worden wel de eerste Socialympics genoemd. Niet alleen de supporters twitteren, ook de olympische sporters mogen berichten de wereld in sturen – mits ze zich houden aan de olympische waarden.

None

Londen 2012 worden de Socialympics – de eerste Olympische Spelen die niet alleen massaal op televisie worden bekeken of via de radio worden beluisterd, maar ook worden gevolgd via Twitter en Facebook.

Vier jaar geleden tijdens de Spelen in Peking stonden de sociale media nog in de kinderschoenen: twitter had zes miljoen gebruikers, nu zijn dat er meer dan 140 miljoen. Facebook had 100 miljoen klanten, nu 955 miljoen. En weinig mensen bezaten een smartphone, laat staan een tabletcomputer. Nu zal er op drukke momenten per seconde 60 gigabyte aan informatie worden verzonden, het equivalent van 3.000 foto’s die je op hoge resolutie aan het thuisfront wilt mailen. Alleen al de BBC verwacht dat het een terabyte aan beelden verstuurt.

De Nederlander Roel Louwhoff, die bij BT (het voormalige British Telecom) verantwoordelijk is voor de operationele gang van zaken, zegt dat er in Londen zeven keer zoveel bandbreedte nodig zal zijn als in Peking. BT is een van de hoofdsponsors en de officiële communicatiepartner: alle tweets, telefoontjes, sms’jes, e-mails, foto’s en beelden gaan via BT’s netwerk. De kans dat het misgaat, is uitgesloten, verzekerde hij.

Niet alleen de ‘oude’ media verzenden informatie. Ook de sporters zijn vrij om te twitteren, bloggen en schrijven „zolang het niet gaat om commerciële- en/of reclamedoeleinden” en de olympische waarden worden gerespecteerd (dus tegenstanders niet oneerlijk worden bejegend), meldt het IOC. Het liefst heeft het IOC dat de sporters alleen over hun eigen prestaties twitteren. Foto’s en video’s uploaden die in het stadion zijn gemaakt, is verboden.

Sommige sporters hebben duizelingwekkend veel volgers. De Amerikaanse basketbalspeler LeBron James bijvoorbeeld wordt op Facebook door 11.338.030 mensen ‘geliked’ en heeft bijna 5,5 miljoen volgers op Twitter. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt heeft 7.592.905 fans.

Niet alle sporters houden zich aan de regels: de Griekse hinkstapspringster Voula Papachristou is nog voor haar vertrek naar Londen uit de olympische ploeg gezet vanwege een racistisch getint bericht op Twitter. Zij maakte grappen gemaakt over Afrikaanse immigranten, en werd door het olympisch comité verwijderd, omdat haar uitlatingen „in strijd met de olympische waarden en ideeën” zijn. Excuses hielpen niet.

Toeschouwers mogen alles twitteren en bloggen, zolang dat niet in opdracht is van commerciële websites. De stemming van hun tweets – negatief of positief – wordt gemeten en zal ’s avonds de kleur van het reuzenrad London Eye bepalen.

De vrijwilligers die rondlopen in de stadions, zijn aan aparte regels gebonden: zij mogen geen foto’s maken van de backstagegebieden of van de sporters als die niet aan een wedstrijd deelnemen, maar bijvoorbeeld een broodje zitten te eten.

    • Titia Ketelaar