De Spelen die altijd doorgaan

Zelfs Goldman Sachs, een van de grootste zakenbanken ter wereld, houdt zich bezig met de Olympische Spelen, die vanavond in Londen worden geopend. Econometrische berekeningen van de Amerikaanse bank voorspellen voor Nederland een zestiende plaats in het medailleklassement, met zeventien medailles (zes gouden). Wel één meer dan vier jaar geleden in Peking, maar ver verwijderd van de toptien.

De bemoeienis van de bank zegt veel over de impact van het grootste sportevenement ter wereld. Het is de manifestatie van de grote getallen. Vaststaat nu al dat er ten minste één wereldrecord zal worden gebroken. De Anti-Doping-Workforce zal, met financiële steun van een groot farmaceutisch concern, 6.250 dopingcontroles uitvoeren. Wellicht zal de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, bij de sluitingsceremonie op 12 augustus, kunnen uitroepen dat dit ‘de schoonste Spelen ooit’ waren.

Al blijft het afwachten, want de bloed- en urinemonsters worden acht jaar bewaard – nog geavanceerdere opsporingstechnieken kunnen alsnog een overtreding van een atleet aantonen. Van de Spelen in Athene, in 2004 gehouden, resteren nog vijf verdachte stalen. Uitslagen op de Spelen moeten dus nog langdurig als voorlopig worden beschouwd.

Maar de Spelen zijn te groot om blijvend door dopingschandalen te worden besmet. Zoals ook politieke bemoeienissen, die soms tot ineffectieve boycots leiden, hooguit tijdelijke hindernissen zijn. De Amerikaanse minister Hillary Clinton zal dus bot vangen met haar oproep om vanavond de Israëlische slachtoffers van München 1972 te herdenken. Rogge heeft maandag in Londen al een minuut stilte in acht genomen – en dat is het dan. Herdenkingsplechtigheden horen ook niet te worden opgedrongen.

De Olympische Spelen zijn een rondreizend circus dat elke vier jaar (of twee jaar, de Winterspelen meegeteld) een andere stad in een ander land aandoet. Pleidooien om ze uit financiële overwegingen op een vaste plek te houden, maken geen kans. Zelfs Madrid, de hoofdstad van een land dat zijn eigen bankroet moet zien te voorkomen, is kandidaat voor de Spelen van 2020. De Olympische Spelen gaan dus bijna altijd door, waar dan ook. Gelukkig maar, voor wie beseft dat alleen wereldoorlogen ze van de kalender hebben kunnen stoten. Dus in 2016: Rio de Janeiro.

En wat Goldman Sachs betreft: deze bank rekende in 2010 voor dat Brazilië wereldkampioen voetbal zou worden. Maar Brazilië werd al in de kwartfinales uitgeschakeld. Door Nederland.