Betere 3DS van relaxed Nintendo

In this image released by Nintendo Co., Japanese game maker Nintendo's 3DS LL, left, and 3DS are shown. Nintendo has upgraded its 3DS handheld to sport a screen nearly twice as big as the previous model amid hot competition against smartphones and tablets that are wooing people away from dedicated gaming machines. The Kyoto-based maker of the Super Mario games and Wii home console said Friday, June 22, 2012, the Nintendo 3DS LL, called 3DS XL in overseas markets, goes on sale in Japan and Europe July 28, and in the U.S. from Aug. 19. It will sell in Japan for 18,900 yen ($236) and $199.99 in the U.S. It did not give a price for Europe. (AP Photo/Nintendo Co.) EDITORIAL USE ONLY
In this image released by Nintendo Co., Japanese game maker Nintendo's 3DS LL, left, and 3DS are shown. Nintendo has upgraded its 3DS handheld to sport a screen nearly twice as big as the previous model amid hot competition against smartphones and tablets that are wooing people away from dedicated gaming machines. The Kyoto-based maker of the Super Mario games and Wii home console said Friday, June 22, 2012, the Nintendo 3DS LL, called 3DS XL in overseas markets, goes on sale in Japan and Europe July 28, and in the U.S. from Aug. 19. It will sell in Japan for 18,900 yen ($236) and $199.99 in the U.S. It did not give a price for Europe. (AP Photo/Nintendo Co.) EDITORIAL USE ONLY AP

Hardware

Nintendo 3DS XL

Van: Nintendo ****

Wat een verschil: de 3DS XL is zeker twee keer zo goed als voorganger Nintendo 3DS, de draagbare spelcomputer die nog maar anderhalf jaar geleden op de markt kwam. Terwijl de apparaten in de kern hetzelfde zijn: ze hebben dezelfde mogelijkheden, draaien dezelfde games.

Waarom dan toch zoveel beter? De XL, de naam zegt het al, is ten eerste een stuk groter: even dik, maar een paar centimeter breder en dieper. Van een priegelig dingetje is het een volwaardig gameapparaat geworden. Voor het hoofdscherm is bijna twee keer zoveel ruimte, een enorm verschil. Ten tweede houdt de batterij het langer vol dan bij de karige 3DS. Van levensbelang als je halverwege een spannend Super Mario-avontuur bent.

Het gaat misschien wat ver om de mentale toestand van een bedrijf af te lezen aan de hand van twee draagbare spelcomputers, maar toch een poging. De 3DS was Nintendo’s poging om de DS-lijn weer relevant te maken te midden van smartphones, tablets en vooral de PlayStation Vita, de destijds aankomende rivaal van Sony. In de details was het een krampachtig apparaat, voortgekomen uit een op dat moment krampachtig bedrijf. Van de afwijkende, hoekige omhuizing, met veel overhangende randjes, tot de paar stugge tiptoetsen. En dan was er het 3D-scherm, dat „3D zonder bril” mogelijk maakte, terwijl weinig spelers daar echt op zaten te wachten. Niet voor niets kon je het 3D-effect uitzetten.

Met de XL maakt Nintendo juist een ontspannen indruk. Niet gek, aangezien de 3DS het sinds een prijsverlaging verrassend goed doet en Sony met tien tegen één verslaat. De eenvoudige afgeronde vorm van eerdere DS’en is teruggebracht, de tiptoetsen zijn vervangen door normale knoppen. En vreemd genoeg voelt het 3D-scherm niet meer aan als geforceerd unique selling point, maar gewoon als een van de vele functies, naast het touchscreen, de camera’s en de bewegingssensor. Met de redelijk geprijsde XL (200 euro) zou het voorzichtige succes van de 3DS zomaar verder kunnen groeien. Hij speelt in ieder geval heerlijk. Vreemd is wel dat Nintendo geen oplader meelevert, vooral omdat er geen standaard USB-aansluiting op zit. Heb je nog geen speciale Nintendo-oplader, dan moet je er een los kopen.

Ook misplaatst: Nintendo’s fascinatie met mediadiensten en andere niet-speelse toepassingen. Zo verscheen recent een nieuwe clip van The Opposites exclusief op de 3DS, vanuit de kennelijke overtuiging dat zulke grappen nodig zijn voor grootschalig succes. Maar Nintendo moet juist meer focussen op het ontwikkelen en vermarkten van de beste gameapparaten met de beste games. Niet in concurrentie met, maar als aanvulling op de smartphone.

    • Niels `t Hooft