Bermplantjes in digitale ruis

Deze zomer zijn weer honderden kunstenaars en vormgevers afgestudeerd. Deel twee in een korte serie hoogtepunten: Jet Smits, St. Joost Breda.

Recycle van Jet Smits: live tv-beeld vier maal gekopieerd.
Recycle van Jet Smits: live tv-beeld vier maal gekopieerd. www.jetsmits.nl

Vijf videocamera’s, vijf schermen en een bakje planten. Dat was alles wat Jet Smits nodig had voor de intrigerende installatie Recycle (work in progress). De eerste camera filmt het bloempotje met planten, en het beeld daarvan is te zien op het eerste beeldscherm. De tweede camera filmt dat beeld, en dat nog drie keer herhaald. Wat begint als plantjes eindigt als iets heel anders op het vijfde beeldscherm. Het is schitterend gevonden en roept gedachten op over hoe we steeds verder afdwalen van natuur en werkelijkheid, en over hoe napraten de waarheid vervormt, denk maar aan het kringgesprek waarbij je doorvertelt wat iemand anders in je oor fluistert.

„De planten in de bloempot zijn een metafoor voor een fragment uit de omgeving”, zegt Jet Smits (23) die afstudeerde aan de St. Joost in Breda in de richting audiovisuele vormgeving. „Ik vond het interessant om iets uit de natuur te halen en dat in een digitale omgeving te stoppen en dan te kijken wat ermee gebeurt.”

Het waren bermplantjes uit de buurt van Sint Joost, maar hoe ze precies heten is niet belangrijk volgens Smits. „Wat er met het beeld gebeurt, daar ging het me om. Wat camera en beeldscherm eraan toevoegen en wat ze afbreken. Dat laat ik zien door de handeling van filmen en weer uitzenden vier keer te herhalen. Het begint met een ‘eerlijke’ herhaling van iets uit de directe omgeving. Daarna worden eerst kleine details weggevaagd en wordt er steeds meer ruis aan het beeld toegevoegd.”

In een andere installatie op de examenexpositie onderzocht Smits met behulp van een wand van zestien beeldbuistelevisies wat iedere tv aan „persoonlijkheid en eigenheid” heeft, wat hij doet met het beeld.

Ze noemt Recycle een ‘work in progress’ omdat ze nog verder gaat met haar onderzoek of „onze digitale wereld een illusie creëert, of een weergave is van de werkelijkheid”. Smits gebruikte nu beeldbuizen en is benieuwd of lcd-schermen een beter of slechter beeld geven. „Ik zou de rij ook langer kunnen maken. Als je vijftig neemt heb ik geen idee wat er dan uitkomt.”

Nu al lijkt het beeld op het vijfde scherm van Recycle een soort van microscopische weergave van iets. Maar wat? Het is van zichzelf gaan bewegen terwijl de originele plantjes echt stilstonden. Smits: „Er vormt zich een heel andere wereld puur doordat je het filmt en steeds weer kopieert.”