Attila de Hun komt tot leven

Ben Stiller, bijgestaan door Robin Williams als Teddy Roosevelt.
Ben Stiller, bijgestaan door Robin Williams als Teddy Roosevelt.

Night at the Museum (Shawn Levy, 2006) RTL7, 20.30-22.40 uur

Na de eindtitels van Night at the Museum zien we Mickey Rooney (1920) en Dick Van Dyke (1925) een dansje wagen. De scène paste niet in de film zelf, het is duidelijk een outtake. Maar ouders hebben hier de ruimte om hun kinderen uit te leggen wie de twee bejaarden zijn die de hele film door zitten te mopperen. De twee musicalsterren uit de Gouden Hollywoodperiode zijn alive and kicking.

Rooney, Van Dyke en Bill Cobbs spelen de drie nachtwakers van het New Yorkse Museum of Natural History die op het punt staan met pensioen te gaan. Ze kennen een geheim over het gebouw dat ze niet delen met de nieuwe nachtwaker. Daar moet de net aangenomen Larry (Ben Stiller) op z’n eerste nacht zelf maar achter komen. ’s Nachts komt namelijk iedereen in het museum door een eeuwenoude Egyptische vloek tot leven: de dinosaurus, Attila de Hun, president Teddy Roosevelt (Robin Williams) en de diverse lilliputters die de historische diorama’s bevolken. Dan wordt het gebouw een heksenketel en krijgen lawaaiige trucages de overhand. De wat weeë moraal over (gescheiden) vaders en zonen wordt ondervangen door de licht educatieve toon: de film neemt geschiedenis duidelijk serieus.

Night at the Museum is prettig vermaak voor een zoele zomeravond. Morgenavond wordt de net iets leukere en inventievere vervolgfilm, met als ondertitel Battle of the Smithsonian, uitgezonden.