Assepoesters opbollende baljurk

In het Literair Museum in Hasselt, in Vlaanderen, zijn in de tijdelijke tentoonstelling ‘De kleren van de keizer’ de echte sprookjeskleren te zien van Assepoester, de reus uit Klein Duimpje, de Kleine Zeemeermin. Je staat er tussen beroemde sprookjesfiguren. ,,Aan welk sprookje denk je nu?” Voor me houdt mevrouw Imelda Sleurs, een van de oprichters

De baljurk van Assepoester in het Literair Museum te Hasselt/ Foto Roger Laute

In het Literair Museum in Hasselt, in Vlaanderen, zijn in de tijdelijke tentoonstelling ‘De kleren van de keizer’ de echte sprookjeskleren te zien van Assepoester, de reus uit Klein Duimpje, de Kleine Zeemeermin. Je staat er tussen beroemde sprookjesfiguren.

,,Aan welk sprookje denk je nu?” Voor me houdt mevrouw Imelda Sleurs, een van de oprichters van het Literair Museum in het Vlaamse Hasselt, een heel klein koffertje open. Om haar heen, aan de muren van de sprookjeskamer van dit museum, hangen bordjes waarop een samenvatting van sprookjes staan. Bekende als ‘De prinses op de erwt’. En minder bekende, zoals ‘De zoete pap’, het favoriete sprookje van Sleurs.

Het geopende koffertje is een van de ‘zeven koffertjes’ die in deze kamer naast elkaar op de grond staan. In alle koffertjes zitten opdrachten, vragen over sprookjes voor kinderen en jongeren. In het koffertje dat Sleurs voor me heeft geopend zitten zes of zeven hele kleine plastic pompoenen. Het eerste waar ik aan moet denken is een grote koets in de vorm van een pompoen. Aan Assepoester dus.

,,Dat klopt,” zegt Sleurs. Zij werkt al bijna dertig jaar in het Literair Museum. En Assepoester, heeft ze gemerkt, is onder de kinderen die het museum bezoeken het meest populair. ,,Door de Disneyfilm, denk ik.” Ook in ‘De kleren van de keizer’, een nieuwe tentoonstelling in Hasselt, is Assepoester een belangrijk sprookjesfiguur. De tentoonstelling is tijdelijk en is tot 20 oktober te zien.

In ‘De kleren van de keizer’ zijn de echte kleren uit kindersprookjes te zien. Op de eerste etage van het Literair Museum staan het viezige jurkje en de prachtige baljurk van Assepoester in dezelfde kamer als het enorme kostuum van de reus uit Klein Duimpje en het schubbenkostuum van de Kleine Zeemeermin. De kleren zijn gemaakt een naaiatelier dat samenwerkt met het museum. Met de hulp van een echte kledingontwerpster hebben zij de sprookjeskostuums in elkaar gezet.

Maar hoe weet je eigenlijk hoe die baljurk van Assepoester eruit ziet? Dat kun je in prentenboeken zien, wist Sleurs. Zo is de baljurk in het Literair Museum gebaseerd op een tekening van de bekende Nederlandse kinderboekentekenaar Charlotte Dematons. Voor de Duitse uitgave van de verzamelde sprookjes van de gebroeders Grimm tekende Dematons Assepoester die in haar baljurk de trap afloopt. De trap waarop ze, in alle haast, haar glazen muiltje zal verliezen.

Met die keuze heeft het museum het zich niet makkelijk gemaakt. Als Assepoester de trap afloopt, komt de wind onder haar jurk. Die bolt op. Sleurs: ,,Assepoesters jurk is een enorme bevalling geweest. Die was echt heel moeilijk na te maken.”

 

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis