Ander sportnieuws

Wielerbaas McQuaid looft spijtoptant Millar

Londen. UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft zich vlak voor de Spelen lovend uitgelaten over de Schotse renner David Millar. De Ierse voorzitter van de internationale wielerunie noemt de voormalige dopingzondaar een voorbeeld voor alle sporters die op gebruik van verboden middelen zijn betrapt. McQuaid zegt zich mateloos te storen aan renners die ontkennen of excuses zoeken als ze worden betrapt. „Het getuigt van meer karakter het voorbeeld van Millar te volgen.” De oud-wereldkampioen tijdrijden werd in 2006 voor twee jaar geschorst. Hij zit nu in de atletencommissie van antidopingagentschap WADA. Millar is een van de vijf renners die morgen Groot-Brittannië vertegenwoordigen in de olympische wegwedstrijd. Hij won eerder deze maand een Touretappe. (Novum)

Vitesse treft Russische club van coach Hiddink

Arnhem. Vitesse heeft gisteren de derde voorronde van de Europa League bereikt. De Arnhemse ploeg won in het Gelredome met 3-1 van het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. De heenwedstrijd was vorige week in 4-4 geëindigd. Marco van Ginkel en Patrick van Aanholt scoorden voor rust. In de tweede helft maakte Wilfried Bony de derde treffer. De Bulgaar Hristo Zlatinksi scoorde de 3-1 uit een strafschop. In de laatste minuut miste Giorgi Chanturia voor de thuisploeg een strafschop. Vitesse speelt in de volgende ronde komende donderdag in Rusland tegen Anzhi Makhachkala, de club van trainer Guus Hiddink. De return is een week later in Arnhem. Anzhi won gisteren thuis met 1-0 van het Hongaarse Honved. De Russen hadden in Boedapest met 4-0 gewonnen. (Novum)

FC Twente tegen Mlada Boleslav uit Tsjechië

Turku. FC Twente heeft zich gisteren gerevancheerd in de tweede voorronde van de Europa League. De Nederlandse club won in Finland met 5-0 van Inter Turku. De heenwedstrijd was in Enschede in 1-1 geëindigd. Leroy Fer zette Twente na vier minuten op voorsprong met een kopbal uit een vrije trap en drie minuten later maakte Glynor Plet op aangeven van Dusan Tadic de 2-0. Twente bleef daarna het spel regisseren, maar pas tien minuten voor rust viel de derde treffer. Nu scoorde oud-Feyenoorder Fer met een afstandsschot. Tien minuten voor tijd maakte Nacer Chadli het tweehonderdste Europese bekerdoelpunt in de clubhistorie. Chadli maakte even later ook nog nummer 201. Twente speelt donderdag in de derde voorronde eerst thuis tegen tegen Mlada Boleslav. Een week later is de return in Tsjechië. (Novum)

Heerenveen ontmoet Rapid uit Boekarest

Heerenveen. Sc Heerenveen speelt in de derde voorronde van de Europa League tegen Rapid Boekarest. De Roemeense ploeg won gisteren in Finland met 2-0 van MyPa Myllykoski. De thuiswedstrijd hadden de Roemenen met 3-1 gewonnen. Rapid speelde drie keer eerder tegen een Nederlandse club. De laatste keer was vorig seizoen in de groepsfase van de Europa League, toen het twee keer van PSV verloor. Heerenveen, de nieuwe club van trainer Marco van Basten, speelt donderdag eerst in het eigen Abe Lenstra Stadion tegen de Roemenen. Een week later is de return in Boekarest. (Novum)

‘Zweedse vleugelspits Sana gaat naar Ajax’

Amsterdam. Ajax versterkt zich met de Zweedse voetballer Tobias Sana. Volgens De Telegraaf hebben club en vleugelspeler een persoonlijk akkoord bereikt over een driejarig contract. De 21-jarige Sana komt van IFK Göteborg. (NRC)