Zuinige Merkel verschijnt in jurk van vier jaar terug

Het is crisis, dus ik trek maar een oude jurk aan, moet Angela Merkel hebben gedacht. Tot veler verrassing verscheen zij gisteren bij de opening van het Wagner-festival in Bayreuth in dezelfde jurk die ze daar vier jaar geleden aanhad: een gedecolleteerde turquoise avondjurk tot op de grond.

De jurk heeft bijna net zo veel aandacht getrokken als de uitvoering van ‘De vliegende Hollander’, die veel applaus kreeg. Op internet en in de kranten was bijna iedereen vol lof over deze keuze van Merkel, een vaste gast in Bayreuth. „Spar-Kanzlerin Merkel recyclet haar jurk”, kopte Bild. De Frankfurter Rundschau schreef: „Het is een tijd van bezuinigingen, voor iedereen.” En Der Spiegel schreef op zijn website: Merkel „heeft met deze verschijning geïllustreerd wat ze op alle politieke bühnes preekt: spaarzaamheid.” De bondskanselier had zo op het oog ook hetzelfde horloge en dezelfde parelketting om als vier jaar geleden. Alleen het handtasje en de schoenen waren anders.

Bij alle lof is er ook kritiek. Toen haar jurk even zwierde, kregen de tientallen fotografen zicht op haar voeten. Merkel droeg in haar pumps korte vleeskleurige sokjes, van zijde, menen sommige media te hebben gezien. De oude jurk was geen probleem. Maar die korte sokjes, daar was vrijwel iedereen het over eens, dat kan echt niet.