Ophef in Spanje over verkiezingsslogan van de VVD

In Spanje is verontwaardiging ontstaan over een verkiezingsslogan van de VVD: “Die beker mogen ze hebben. Onze kredietwaardigheid niet.” Naast de tekst staan de Spaanse voetballer Xavi en zijn Italiaanse collega Pirlo afgebeeld.

De afbeelding werd op 29 juni, twee dagen voor de EK-finale, op de Facebookpagina ‘Stem VVD’ geplaatst. “Italië of Spanje wordt Europees kampioen voetbal”, zo staat er in het bijschrijft.

“Nu moeten ze nog even kampioen bezuinigen worden, want als het aan ons ligt komt er geen regeling waarmee ze van onze zuinigheid kunnen profiteren en zelf geen orde op zaken hoeven te stellen.”

‘Rutte slaat eurosceptische toon aan vanwege campagne’

Gistermiddag pikte de Brusselse correspondent van de rechtse krant El Mundo het plaatje op, waarna ook andere Spaanse media erover berichtten. Zij leggen uit dat Rutte en zijn partij vanwege de campagne een eurosceptische toon aanslaan. Daarbij wordt fijntjes opgemerkt dat ondanks alle retoriek Rutte eind juni wel instemde met crisismaatregelen die de solidariteit tussen eurolanden vergroten.

Op internet regende het niettemin binnen enkele uren honderden, voornamelijk boze reacties. Veel Spanjaarden vinden de tekst lomp en neerbuigend.

De slogan kreeg op de VVD-site ruim 800 ‘likes’, maar ook veel kritiek: “Kinderachtig en onsportief.” Iemand anders: “Tsja, hoe moet de VVD anders PVV-stemmers winnen?”

VVD: dit was een ludieke verwijzing

Wat vindt de VVD zelf van de reacties uit Spanje? Een woordvoerder:

“De post is al een bijna een maand oud, de ophef is wat laat. We hebben ons campagnethema van keihard bezuinigen met een knipoog aan het EK verbonden. Het was een ludieke verwijzing.”

Volgens de VVD past de toon van de teksten “heel goed bij Facebook en communicatie met de achterban”. Op de vraag of hij ook past bij de grootste politieke partij van Nederland en de VVD-premier, gaat de woordvoerder niet in.