VS: cel voor geestelijke die misbruik verzweeg

In de Verenigde Staten gaat voor het eerst een geestelijke de gevangenis in voor het verzwijgen van seksueel misbruik.

Philadelphia. Bisschop William Lynn kreeg gisteren in de VS drie tot zes jaar cel. De rechter oordeelde dat hij „monsters in kerkelijke kledij” in staat had gesteld om „kinderzielen te vernietigen”. Lynn (61) wees van 1992 tot 2004 priesters toe in het bisdom van Philadelphia, een van de grootste katholieke gemeenschappen van Amerika. Vermeende pedofiele priesters plaatste hij over naar andere parochies, zonder die te informeren.

De zaak tegen Lynn richtte zich op een misdienaar die in 1999 werd misbruikt door een priester die na eerdere klachten was overgeplaatst door Lynn . De priester, Edward Avery, zit een straf uit van maximaal vijf jaar.

De advocaten van de verdachte noemden het oneerlijk dat Lynn, die zelf geen kinderen zou hebben misbruikt, mogelijk langer zal vastzitten dan de priester die hij beschermde. Lynn zei dat hij zijn best had gedaan om „het kwaad te stoppen”. Hij had destijds psychische behandeling geadviseerd voor priesters als Avery, maar deze aanbevelingen werden niet altijd opgevolgd.

Lynn stelde in 1994 een lijst op met de namen van 35 vermeende pedofiele priesters. Volgens zijn advocaat wilde hij zo het misbruik aanpakken. Maar advocaten van slachtoffers wezen erop dat Lynn zich stilhield toen het bisdom hem opdroeg de lijst te vernietigen. Lynn gehoorzaamde de order om te zwijgen over de misbruikklachten. Reuters, AP