Voorliefde voor rollen aan rand van het uithoudingsvermogen

Susanne Lothar wist op indrukwekkende wijze vrouwen aan de rand van de afgrond neer te zetten, zowel op het toneel als in de film.

None

De vernederde vrouw was haar specialiteit. De Duitse actrice Susanne Lothar, die gisteren onder onopgehelderde omstandigheden op 51-jarige leeftijd in Berlijn overleed, leek in haar carrière op het toneel en in de film een voorkeur te hebben voor extreme rollen.

Met haar frêle verschijning kon zij aan een vrouw aan de rand van de ondergang een indrukwekkende kracht bijzetten. Zo was het in de vijf uur durende enscenering door Peter Zadek van Frank Wedekinds Lulu aan het Schauspielhaus in Hamburg in 1989, waarin zij urenlang naakt op het toneel stond. Kort daarop ensceneerde Zadek met haar Sarah Kanes Cleansed, ook een stuk waarbij gêne en bewondering bij de toeschouwer om voorrang strijden.

En ook in de twee films die zij met Michael Haneke maakte. In diens eerste versie van Funny Games uit 1997 zette zij de vrouw neer, wier gezin volkomen zinloos wordt afgemaakt door twee geweldsbeluste jongeren. In Hanekes Das weisse Band uit 2009 speelde zij een in orthodox-protestants milieu aan incest ten prooi gevallen vrouw. Het waren tragische rollen aan de rand van het uithoudingsvermogen.

Susanne Lothar werd in 1960 geboren in een Hamburgse toneelfamilie – haar beide ouders waren acteurs. Naar eigen zeggen besloot zij zelf acteur te worden nadat ze op 17-jarige leeftijd haar moeder als Nora in het gelijknamig toneelstuk van Ibsen had gezien. Spoedig werd zij een veelgevraagd actrice. Haar filmdebuut was in Eisenhaus van Tankred Dorst (1983).

Lothar speelde in nog twee films van Haneke: Das Schloss en La Pianiste. Maar ook was ze meerdere keren te zien in afleveringen van de televisieseries Tatort en Polizeiruf 110. Haar vermoedelijk laatste filmrol is een kleintje, in een nog te verschijnen film gebaseerd op Tolstojs Anna Karenina.

Ze was getrouwd met de acteur Ulrich Mühe. Samen speelden ze in Funny Games het overvallen echtpaar. Mühe overleed in 2007. De advocaat van Lothar, die haar dood gisteren bekendmaakte, wilde niets zeggen over de omstandigheden omtrent haar dood.

    • Raymond van den Boogaard