VN verlengt vredesmissie in Ivoorkust, maar met minder soldaten

Vredesmilitairen van de Verenigde Naties in 2010 in Abidjan, de belangrijkste stad in Ivoorkust. Foto Reuters / Luc Gnago

VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met de vermindering van het aantal vredessoldaten in Ivoorkust. Op dit moment is de vredesmacht 9.800 man sterk, dat moet er duizend minder worden.

Daarnaast werd het mandaat van de missie verlengd tot 31 juli 2013, meldt persbureau AP. De lidstaten van de Veiligheidsraad stemden hier unaniem mee in. Hoewel zij van mening zijn dat de veiligheidsituatie verbeterd is in het land, omschrijven zij deze nog steeds als uiterst onzeker.

Missie moet helpen bij ontwapenen strijders

De vredesmissie zal zich nog steeds richten op het beschermen van burgers, maar zal ook extra aandacht besteden aan het ondersteunen van de autoriteiten bij het ontwapenen van voormalige strijders. Sinds 2004 is een vredesmissie actief in Ivoorkust. Naast de 9.800 vredesmilitairen die in het land gestationeerd zijn, bevinden er daar ook nog tweehonderd militaire waarnemers en zijn rond de 1350 agenten actief in het land. In totaal hebben veertig landen militairen geleverd aan de vredesmissie.

Oud-president Gbagbo aangeklaagd voor misdaden tegen menselijkheid

Eind november 2010 won huidig president Alassane Ouattara de presidentsverkiezingen, maar zittend president Laurent Gbagbo weigerde echter zijn verlies te erkennen. Hierop ontstond een gewapende strijd tussen de kampen van de twee politiek leiders.

Pas in april 2011 werd Gbagbo gearresteerd en afgezet. In december werd hij voorgeleid bij het Internationaal Strafhof als verdachte van misdaden tegen de menselijkheid in Ivoorkust. De aanklager stelde dat 3.000 mensen zijn omgekomen bij het geweld tussen hen en getrouwen van zijn rivaal Ouattara.

    • Hans Klis