Vloeibaar zomerfruit

Ofschoon rosé inmiddels een commodity is geworden, bestaat er ook een heel zeldzame: Vin du Bugey Cerdon Rosé Mousseux. In het departement Ain in Frankrijk zijn er maar tien wijnboeren die deze schuimrosé maken.

In Nederland is het zelfs nog schaarser. Er zijn er hier naar mijn weten slechts twee te koop: van Alain Renardat-Fache en van Balivet. Beide worden gemaakt van de rode gamay-, poulsard- en de witte chardonnaydruif via la méthode ancestrale, de manier van onze voorouders om schuimwijn te maken. Zij lieten de wijn op het vat gisten, tot er nog 70 gram restsuiker over was. Vervolgens filterden zij hem licht om de wijn daarna te bottelen. Waarna het gisten weer vrolijk doorging en er een natuurlijke schuimwijn ontstond.

Dit in tegenstelling tot Champagne, waar een tweede gisting op fles wordt ‘geforceerd’ door opnieuw suiker en gist toe te voegen. Vin du Bugey Cerdon Rosé Mousseux is daar dan ook niet mee te vergelijken.

Zo kost het nog geen derde van wat een Champagnerosé moet opbrengen. En ook qua smaak komt-ie al helemaal niet in de buurt. Cerdon is de gangmaker op fruitfeesten. Appeltjes, aardbeien, kersen, een bolletje kiwi- en een bolletje kruisbessenijs. De mondvol mousse vergroot de feestvreugde. En dan dat heerlijke zoetje…

Wie zegt dat hij niet van zoete wijn houdt zou zo’n glas eens moeten proberen. Bij zomerse fruitdesserts. Of juist als zomers fruitdessert. En niets staat nog eens inschenken in de weg: Cerdon rosé huisvest maar acht procenten alcohol.

(Aanstaande zaterdag op deze plek: bent u ook zo nieuwsgierig wat er op zondag zoal bij Zomergasten voor wijn wordt geschonken?)

    • Harold Hamersma