Vijf (te) gekke bandnamen

Bij sommige bandnamen denk je: had ik die zelf maar bedacht, dan was ik direct een band begonnen. Bij andere vraag je je juist af: waarom in godsnaam? Deze vijf Lowlandsartiesten vallen in die laatste categorie.

alt-J

Als je op het toetsenbord van je computer de Alt-knop en de letter ‘J’ ingedrukt houdt, dan verschijnt het deltasymbool op je scherm. Je weet wel, deze: Δ. Het is de Griekse hoofdletter ‘D’ en die staat in de exacte wetenschap voor ‘verandering’ of ‘verschil’. Omdat de band werd gedoopt op een moment dat door gitarist/bassist Gwil Sainsbury wordt omschreven als „a turning point in our lives”, vond de Britse indiepopgroep passende symboliek in de bandnaam alt-J. Let op: de toetsencombinatie werkt alleen op computers van Apple.

Me First and the Gimme Gimmes

Het is waarschijnlijk de meest prestigieuze coverband ter wereld. Me First and the Gimme Gimmes bestaat uit leden van onder meer Foo Fighters en NOFX. Toch niet bepaald de minste bands. Maar het blijft een gekke naam. Hij is ontleend aan het kinderboek ‘Me First’ and the Gimme Gimmes van de Amerikaanse psychiater/schrijver Gerald G. Jampolsky – die curieus genoeg alleen een Duitse Wikipedia-pagina heeft.

Pulled Apart By Horses

De naam van deze Australische alternatieve rockband is een hoedlichting naar het nummer Feeling Pulled Apart By Horses van Radiohead-zanger Thom Yorke. De band heeft er sowieso een handje van om hun nummers opvallende namen mee te geven. I Punched A Lion In The Throat en I’ve Got a Guest List to Rory O’Hara’s Suicide springen er het meeste uit. Of misschien toch de bonustrack E=MC Hammer.

Two Door Cinema Club

De naam van deze Noord-Ierse indierockband kwam voort uit een klein misverstand. Gitarist Sam Halliday versprak zich stelselmatig als hij de lokale bioscoop bedoelde, die het Tudor Cinema heet. De bandnaam Two Door Cinema Club was het onlogische gevolg.

Kees van Hondt

Klinkt in dit rijtje misschien niet als de vreemdste artiestennaam. En als de man in kwestie ook daadwerkelijk Kees van Hondt had geheten, dan was het dat ook niet geweest. Maar waarom zou iemand die John van Luijn heet zichzelf zo noemen? En met ‘dt’ nog wel. „Het dj-zijn is overschat”, legt hij uit. „Ik drijf de spot met dj’s die heel mysterieus doen, maar eigenlijk gewoon staan te niksen op het podium”. De naam is een verwijzing naar de Dik Voormekaar Show van André van Duin, waarin dj’s belachelijk werden gemaakt. „Hij kondigde daarin dj’s aan met namen als Jan Jurk, Louw Loenen en Kees Hond. Vandaar.” En waarom die ‘dt’ dan? „Die vind ik chic.”

    • Thomas Rueb