USA Today: zes gouden medailles voor Nederland

Dat concludeert de Amerikaanse krant na uitvoerig onderzoek.

Rotterdam. De Nederlandse olympiërs veroveren in Londen zes gouden, vijf zilveren en zes bronzen medailles in Londen. Dat voorspelt de Amerikaanse krant USA Today na uitvoerig onderzoek van eerdere prestaties op grote toernooien.

Volgens het gerenommeerde dagblad gaan de gouden medailles naar wielrenster Marianne Vos (wegwedstrijd), de zwemsters op de 4x100 meter estafette, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, Laser-zeilster Marit Bouwmeester, amazone Adeline Cornelissen en de Nederlandse dressuurploeg. USA Today denkt dat het zilver onder meer is weggelegd voor de hockeyvrouwen (het goud gaat naar Argentinië), judoka Edith Bosch (goud voor Française Lucie Decosse) en turner Epke Zonderland.

Andere Nederlandse favorieten als zwemster Kromowidjojo (100 meter vrij) en degenschermer Bas Verwijlen gaan – in tegenstelling tot het verwachtingspatroon in Nederland – geen medaille winnen. Beiden zouden ‘slechts’ vijfde worden, volgens dezelfde Amerikaanse krant.

USA Today toont zich chauvinistisch door te voorspellen dat de meeste gouden medailles (36) naar de Verenigde Staten gaan. Team USA zou in totaal 82 medailles veroveren, drie minder dan China. Maar China zou minder goud winnen: 32.

Het gezaghebbender maandblad Sports Illustrated verwacht dat Nederland in totaal zestien medailles behaalt, dat is net zoveel als in 2008 in Peking. In China won Nederland zeven keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons. Sports Illustrated verwacht nu vijf gouden, vier zilveren en zeven bronzen medailles. NRC