Uitgelicht

Films

John Q. (Nick Cassavetes, 2002, VS) John Quincy Archibald (Denzel Washington) gijzelt in een ziekenhuis een chirurg, nadat hij te horen heeft gekregen dat zijn verzekering geen harttransplantatie voor zijn zoontje dekt. Op een enkeling na heeft hij met de gijzeling eigenlijk iedereen mee. Zoals de arts-in-opleiding, die met zoveel woorden bevestigt dat het ziekenhuis liever goed betalende privépatiënten opereert. Of de publieke opinie, die hem al snel tot held uitroept. Maar deze aanklacht tegen afgekalfde Amerikaanse gezondheidszorg wil uiteindelijk vooral een stervehikel zijn, waarbij nuances al snel ondergesneeuwd raken. Ook met James Woods, Anne Heche en Robert Duvall. Net 5, 20.30-22.50u.

Superman Returns. (Bryan Singer, 2006, VS). Onze held keert terug op aarde na een langdurig bezoek aan de resten van zijn thuisplaneet Krypton. De wereld, post-9/11, is compleet veranderd. Zo ontdekt Superman dat zijn droomvrouw Loïs Lane, sterreporter van The Daily Planet, niet bij de pakken heeft neergezeten in de tijd dat hij weg was. Ze heeft een zoontje en ontving de Pulitzerprijs voor het artikel Why the World doesn’t Need Superman. De rest van de film kan opgevat worden als het antwoord op haar stuk. Met een heerlijk schmierende Kevin Spacey als aartsvijand Lex Luthor. Veronica, 20.30-23.25u.

Millions. Familiefilm van de regisseur van o.a. Trainspotting en Slumdog Millionaire weet een oude vraag opnieuw, aangenaam aan de orde te stellen: maakt geld gelukkig? Een achtjarig jongetje vindt een grote zak geld en wil het onder de armen verdelen. Zijn iets oudere broer heeft gewonere wensen. De zaak wordt nog gecompliceerder door het feit dat in deze film Engeland overstapt op de euro en het pond nog maar twaalf dagen geldig is. BBC 1, 00.35-02.10u.

Informatief

Metropolis. Buitenlandrubriek neemt deze week een kijkje in het leven van de zwaarlijvige wereldburger. We worden allemaal steeds dikker en iedereen weet dat fastfood ongezond is, maar in Amerika eten ze er geen burger minder om. In het restaurant de Heart Attack Grill in Las Vegas zijn ze de schaamte voorbij en eerder trots op de vetste burgers van het land. Big Mike is er vaste klant en krijgt gratis maaltijden omdat hij meer dan 160 kilo weegt. Toch is het niet altijd makkelijk. In Pakistan bijvoorbeeld, daar betaal je als zwaarlijvige het dubbele tarief voor een taxiritje. Ned.3, 20.55-21.35u.

Tiger island: Natural World Special. Natuurreportage. Tijgers in de jungle van Sumatra doden en eten mensen. Een miljonair vangt de dieren en laat ze vrij op zijn eigen land. Redt het de tijgers op Sumatra of is het gekkenwerk? BBC 2, 21.00-22.00u.

Spraakmakende zaken. Zesdelige serie over de rechten van het kind in Nederland, St.Eustatius, Saba en Bonaire gaat vanavond over kinderen en scheiding. In Nederland krijgen jaarlijks 70.000 kinderen te maken met ouders die scheiden. Een scheiding betekent voor de ouders vaak het einde van een onhoudbare situatie, maar voor de kinderen begint een lastige en vaak onzekere periode. Presentatie: Paul Rosenmöller. Ned.2, 21.10-22.00u.

Le peuple des oceans. Vierdelige documentaire serie van Jacques Cluzaud en Jacques Perrin over de dieren in de oceanen. Elke aflevering belicht één specifieke maritieme biotoop. De aflevering vanavond gaat over koraalriffen. De spectaculaire constructies worden door de kleine koraalpoliepen gebouwd en herbergen tal van dieren, van schildpadden tot walvissen. Canvas, 21.20-22.15u.

Autumn Gold. Duitse documentaire van Jan Tenhaven over vijf atleten die zich voorbreiden op het WK atletiek in Finland. Ze komen uit in verschillende disciplines, maar hebben één ding gemeen: ze zijn hoogbejaard. De Oostenrijker Alfred Prokish (100) was er al bij tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 en kan nog altijd aardig overweg met een discus. Ook de Duitse Ilse (85, kogelstoten), de Zweed Herbert (93, honderd meter), de Tsjech Jirí (82, hoogspringen) laten zich door hun leeftijd niet weerhouden om aan competitiesport te doen. Canvas, 23.35-01.05u.

Holland Doc: Saving face. In Pakistan worden elk jaar zeker honderd vrouwen met zoutzuur verminkt, vaak door echtgenoten of afgewezen huwelijkskandidaten. Waarschijnlijk is dat aantal veel hoger omdat veel gevallen nooit in de statistieken belanden. Drie slachtoffers durven dankzij juridische hulp aangifte te doen. Ook ondergaan ze met hulp van een ngo hersteloperaties. Ned.2, 23.45-00.39u.

Amusement

Terra Nova. Aflevering 3 en 4 van een 13-delige Amerikaanse sciencefictionserie over een kolonie die vanuit een vervuilde 22ste eeuw via een tijdsportaal wordt opgezet tussen de dinosauriërs, 85 miljoen jaar geleden. De kolonie biedt de mensen een tweede kans, maar ook gevaren. Afl. Instinct/What remains. RTL 5, 20.30-22.30u.