Tokio in 2020? Inwoners willen het niet

Afgelopen week arriveerde een speciaal Japans olympisch team in Londen om daar de Spelen mee te maken. Maar het doet aan geen enkel evenement mee. Het team is in de Engelse hoofdstad om over de schouders te kijken van de organisatoren.

Tokio is samen met Istanbul en Madrid kandidaat-stad voor de Olympische Spelen van 2020. De stad organiseerde de Spelen al eens in 1964. De Japanse hoofdstad had zich kandidaat gesteld voor de Spelen van 2016, maar verloor van Rio de Janeiro. Het Japanse observatieteam wil in Londen lessen leren om een tweede nederlaag te voorkomen.

Met de financiële problemen van Spanje en de onzekere geopolitieke situatie in Turkijes buurlanden Syrië en Iran, heeft Tokio deze keer de wind in de rug.

Engelse bookmakers zien Tokio reeds als de grote favoriet. De verhouding tussen uitbetaling en inzet staat op 6/5, vrijwel gelijk. De Bid Index van GamesBids.com, die gebruik maakt van een wiskundig model en vele voorgaande winnaars correct voorspelde, is minder zeker. Het geeft nagenoeg hetzelfde aantal punten aan Istanbul en Tokio.

De plannen van Tokio zijn indrukwekkend. Vele faciliteiten bestaan reeds en liggen onwaarschijnlijk dicht bij elkaar. Maar de Japanse hoofdstad heeft een bijna fatale zwakke plek. De inwoners willen de Spelen niet. Volgens een enquête van het IOC toont slechts 47 procent zich enthousiast. Istanbul scoorde bijna 80 procent.

Als Tokio toch wint, krijgen fans een onvergelijkbare ervaring. Veel olympische locaties liggen midden in het centrum van de futuristische neonverlichte stad. Pal naast Harajuku en Shibuya, de surrealistische jeugdcultuurcentra van Japan. Een wandeling door deze wijken is een ervaring die een bezoeker nooit vergeet.

De invloedrijke ‘Monocle Quality of Life Survey’ noemt Tokio de zevende meest leefbare stad ter wereld. „Tokio heeft al de voordelen van de grote stad: topklasse openbaar vervoer, restaurants, winkels en cultuur; met weinig van de minpunten. De straten zijn schoon en de criminaliteit indrukwekkend laag.”

Volgens Monocle zijn de „hoffelijke en hardwerkende inwoners” het geheime wapen van de miljoenenstad. „Als je zou proberen om Tokio te repliceren in een ander land, zou het niet werken.”

Op 7 september 2013 horen we tijdens het 125ste IOC-congres, in Brazilië, of in 2020 sportfans die inwoners kunnen ontmoeten.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Kjeld Duits