Te weinig geld in kas voor de jacht op Kony

De jacht op de Oegandese krijgsheer Joseph Kony kan niet van start gaan. Er is een gebrek aan militairen, materieel en geld.

Rotterdam. Er zijn te weinig middelen en mankracht om Joseph Kony in de kraag te vatten. Dat heeft Dick Olum, het hoofd van de troepenmacht die Kony zou moeten opsporen, gisteren gezegd in Soedan.

De Afrikaanse Unie (AU) en de Verenigde Naties zijn daar bijeen voor overleg over de jacht op Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA).

Kony zit waarschijnlijk in Centraal-Afrikaanse Republiek. Vooralsnog zitten tweeduizend Oegandese en vijfhonderd Zuid-Soedanese militairen achter hem aan. De bedoeling was dat de AU-troepenmacht, bestaande uit vijfduizend militairen, al in maart in actie zou komen, maar de financiering door de internationale gemeenschap is nog steeds niet rond.

Het LRA bestaat nog uit ongeveer tweehonderd strijders die uiteengevallen zijn in kleine groepen in Zuid-Soedan, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Doordat de grenzen poreus zijn kunnen zij zich vrijelijk in het gebied bewegen.

De Oegandese minister van buitenlandse zaken Okello Oryem zei dat er grote zorgen zijn dat het LRA gebruik maakt van de chaos in het oosten van Congo om zich te hergroeperen en de strijd nieuw leven in te blazen.

Het LRA is berucht vanwege de massaslachtingen, verminkingen en het ronselen van kindsoldaten. Kony is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd. AP