Solide kwartaal voor Facebook na beursgang

Caption: Monitors show the value of the Facebook, Inc. stock during morning trading at the NASDAQ Marketsite in New York in this file photo taken June 4, 2012. REUTERS/Eric Thayer/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)
Caption: Monitors show the value of the Facebook, Inc. stock during morning trading at the NASDAQ Marketsite in New York in this file photo taken June 4, 2012. REUTERS/Eric Thayer/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Foto Reuters / Eric Thayer

Facebook presenteerde vanavond kwartaalcijfers die iets beter waren dan verwacht. De totale inkomsten van het internetbedrijf kwamen uit op 1,18 miljard dollar, een stijging van 32 procent vergeleken met vorig jaar.

Wel werd er een verlies geleden van 157 miljoen dollar. Dat werd voornamelijk veroorzaakt doordat het bedrijf vroege investeerders moest uitkopen na de beursgang in mei.

Zonder bijzondere posten zoals de kosten van de beursgang komt de winst uit op 12 cent per aandeel. Dat komt precies overeen met de voorspelling van analisten. Toch overtuigden de stabiele cijfers van Facebook de beleggers niet en dook de koers verder naar beneden.

Het aantal gebruikers van Facebook gaat richting het miljard. Eind juni had het bedrijf 955 miljoen actieve, maandelijkse gebruikers. Dat is 29 procent meer in vergelijking met een jaar eerder.

Beursgang niet echt een succes

Facebook ging eind mei naar de beurs en haalde zo zestien miljard dollar op. De beursgang van Facebook was daarmee de grootste van een internetbedrijf ooit. Het grootste deel van opbrengst, ongeveer zestig procent, vloeide rechtstreeks in de zakken van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en enkele van zijn medebestuurders. De rest kwam ten goede aan Facebook zelf.

Behalve voor Zuckerberg, zijn medebestuurders en een groep geprivilegieerden zoals U2-zanger Bono, die al voor de beursgang de kans kregen aandelen te kopen met een flinke korting op de introductieprijs, viel de beursgang niet bepaald een succes te noemen. Direct na de opening zakte de koers in elkaar, waardoor beleggers miljoenen verloren.

Een groep aandeelhouders van Facebook begon daarop een rechtszaak tegen de site en de bank JPMorgan, die de beursgang van Facebook begeleidde. Volgens de aanklacht bevatte de prospectus onjuiste beweringen en ontbraken belangrijke feiten. De laatste tijd schommelt de koers van Facebook rond de dertig dollar. Vandaag kelderde de koers, vooruitlopend op de publicatie van de winstcijfers, zelfs met zeven procent naar iets meer dan 27 dollar. Dat is bijna elf dollar minder dan de introductiekoers van 38 dollar, schrijft persbureau Novum.