Sportieve vakantie is heilzamer dan luieren

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: luieren of sporten?

Sporten is goede overgang, voor het luieren kan beginnen.
Sporten is goede overgang, voor het luieren kan beginnen. Foto P. Hilz

Is een paar weken sportief op expeditie heilzamer dan een luie vakantie in de campingstoel op het strand? Wervende teksten op advertenties voor klim-, wandel- en surfvakanties beweren het stellig.

Jessica de Bloom, gezondheidspsycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, promoveert deze zomer op het effect van vakantie. Zo ontdekte ze dat het positieve, ontspannen effect van vakantie binnen de eerste werkweek weer verdwenen is en de lengte van de vakantie daarbij nauwelijks verschil maakt. Maar ze keek ook als een van de eerste wetenschappers naar het verband tussen vakantieactiviteiten en welbevinden.

In haar onderzoek vergelijkt De Bloom drie soorten vakanties: winterport, een weekendje in een bungalowpark en een zomervakantie van minimaal twee weken. Voor, tijdens en na hun reis vroeg zij de vakantiegangers naar hun gezondheid, stemming, energie en tevredenheid. Bovendien noteerde ze aan welke activiteiten zij hun tijd hadden besteed.

Tijdens de weekendjes in het bungalowpark en de lange zomervakanties blijkt dat sportieve activiteiten nauwelijks invloed hebben op het welbevinden. Terwijl mensen die veel luierden zich wel beduidend beter voelden dan vóór hun vakantie. Voor wintersporters geldt echter het tegenovergestelde: hoe passiever zij zich gedroegen, hoe lager hun welbevinden. Hadden zij veel bewogen, dan voelden zij zich juist beter.

De Bloom concludeert dat het vooral belangrijk is dat je tijdens een vakantie doet waarvoor je gekomen bent en daar zelf voor kiest. „De wintersporters die niet actief waren hadden vaak last van negatieve omstandigheden zoals een blessure of slecht weer”, aldus De Bloom „Mensen vinden het fijn om tijdens hun vakantie autonomie te ervaren, omdat ze die in het dagelijks leven vaak missen.” Voor mensen met een baas is vrijheid tijdens vakanties extra belangrijk.

Een actieve vakantie is dus niet noodzakelijk beter om uit te rusten, maar De Bloom raadt mensen wel aan om te sporten op de eerste vakantiedag. Veel mensen hebben de eerste dagen na een drukke werkperiode last van hoofdpijn of griepachtige verschijnselen. De Bloom: „Deze zogenoemde ‘vrijetijdsziekte’ komt doordat onze fysiologische systemen tijdens het drukke leven op volle toeren draaien en bij het aanbreken van de vakantie kun je die energie plots niet meer kwijt.” Sporten is dan een goede overgang, voordat het grote luieren kan beginnen.

    • Adinda Akkermans