Spanjaarden boos om VVD-slogan

In Spanje is verontwaardiging ontstaan over een campagneslogan van de VVD. ‘Die beker mogen ze hebben. Onze kredietwaardigheid niet’, luidt de tekst. Naast de slogan staan op het affiche de Spaanse voetballer Xavi Hernández en zijn Italiaanse collega Andrea Pirlo. De afbeelding werd op 29 juni, twee dagen voor de EK-finale, op de Facebookpagina ‘Stem VVD’ geplaatst. Gistermiddag werd hij ontdekt door de Brusselse correspondent van de rechtse krant El Mundo. Onder zijn online artikel stonden gisteravond ruim driehonderd voornamelijk boze reacties. Een lezer vraagt ‘señor Rutte’ waarom hij sport met politiek vermengt. Een ander roept op tot een boycot van Nederlandse producten. De poster kreeg op de VVD-site ruim 800 ‘likes’, maar ook hier klinkt in de reacties kritiek: „Kinderachtig en onsportief.” NRC