Schutter VS verstuurde moordplot

James Holmes, de vermeende dader van de bioscoopmoorden van vorige week in Colorado, blijkt zijn voornemen gedetailleerd te hebben opgeschreven en vooraf te hebben verstuurd aan de Universiteit van Colorado. In de VS is discussie ontstaan over de vraag hoe lang het pakketje al ongeopend in de postkamer van de universiteit lag.

Volgens de universiteit kregen ze het pakketje maandag binnen en hebben ze het meteen aangegeven. Maar Fox News heeft op basis van anonieme politiebronnen gemeld dat het pakketje al op 12 juli of eerder binnenkwam. Dit suggereert dat het bloedbad van donderdagnacht mogelijk voorkomen had kunnen worden. Twaalf mensen kwamen om, bijna zestig raakten gewond.

De universiteit heeft het bericht van Fox News tegengesproken. Het pakketje was geadresseerd aan een psychiater die verbonden is aan de faculteit waar Holmes tot voor kort promotieonderzoek deed in de neurowetenschappen. Volgens Amerikaanse media bevatte het een notitieblok met tekeningen van poppetjes die worden doodgeschoten en een beschrijving van de aanval.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney begin gisteren een blunder door te zeggen dat Holmes „veel” van zijn wapens illegaal verkreeg en strengere wetgeving daarom zinloos is. Holmes kocht de wapens, waaronder een semi-automatisch geweer, legaal. President Obama beloofde gisteren om met politici te praten over manieren om het wapengeweld te verminderen. (AP)