Arrestaties en grote schade na rellen op Stadhuisplein in Rotterdam

Door rellen rond het Stadhuisplein zijn ruiten gesneuveld bij winkels. Hier het nabijgelegen filiaal van Hugo Boss. Foto NRC / Walter Herfst

Op het Stadhuisplein in Rotterdam zijn feestgangers afgelopen nacht aan het plunderen geslagen. De politie heeft meerdere charges uitgevoerd om de relschoppers in toom te krijgen.

Een feest in de Baja Beach Club dreigde na meerdere vechtpartijen uit de hand te lopen. Om verdere escalatie te voorkomen, werden vijftien vechtersbazen op gezag van de politie rond kwart over drie uit de discotheek verwijderd. Tientallen relschoppers voegden zich bij de groep, die volgens de politie “zichtbaar onder invloed van alcohol en drugs” was. De inzet van twee politiehonden “had nauwelijks invloed op hun gedrag”.

Een deel van de bezoekers sloeg aan het rellen. Er brak een vechtpartij uit op straat. Tien winkels werden vernield, één brillenzaak werd geplunderd. Ook zes auto’s en twee betaalautomaten liepen schade op. Na meerdere charges van de politie op het Stadhuisplein en de Lijnbaan was het rond vijf uur vanochtend weer rustig. Onder de agenten vielen geen gewonden.

Er werden zes aanhoudingen verricht. Drie mensen worden volgens RTV Rijnmond verdacht van het plunderen van een winkel. Alle verdachten zitten nog vast.

Twitter avatar larsdelekkerste LAЯS // we moeten rennen voor ons leven voor de politie! heel stadhuisplein is afgesloten!
Twitter avatar kleiinemeiisje Wassima - dit is niet normaal meer #stadhuisplein

‘Spoor van vernielingen door Rotterdamse binnenstad’

Een verslaggever van de omroep sprak van “een spoor van vernielingen door de binnenstad”. Een winkelier zei dat het leek of de rellen die zich in het verleden in Parijs hebben voorgedaan naar Rotterdam zijn gekomen. Volgens RTV Rijnmond is de schade aan het Stadhuisplein, de Kruiskade en de Lijnbaan “aanzienlijk”. Ook werden tientallen autoruiten vernield op een parkeerplaats achter de Lijnbaan. Gemeentewerken is druk bezig om de schade te herstellen. De schade wordt geschat op enkele tienduizenden euro’s.

Loco-burgemeester Kriens reageert tegenover NRC Handelsblad met afschuw op de vechtpartijen en vernielingen:

“Het is in en in triest dat de avond begon als een feest en dan zo moet eindigen.”

Rellen komen vlak voor begin Zomercarnaval

Rotterdam staat zaterdag in het teken van het Zomercarnaval. Vanaf één uur ’s middags trekt een carnavalsstoet door de binnenstad. De organisatie verwacht ruim 700.000 bezoekers. Het evenement wordt de laatste jaren ontsierd door vecht- en steekpartijen, en overmatig alcoholgebruik. Vorig jaar werden 65 bezoekers gearresteerd, van wie 19 wegens verboden wapenbezit. De politie overweegt extra veiligheidsmaatregelen te treffen.