Romney zorgt voor ophef door vraagtekens beveiliging Spelen

De Amerikaanse Republikeinse kandidaat Mitt Romney ontmoette de Britse premier David Cameron vandaag op 10 Downing Street in Londen. Foto Reuters / Jason Reed
De Amerikaanse Republikeinse kandidaat Mitt Romney ontmoette de Britse premier David Cameron vandaag op 10 Downing Street in Londen. Foto Reuters / Jason Reed De Amerikaanse Republikeinse kandidaat Mitt Romney ontmoette de Britse premier David Cameron vandaag op 10 Downing Street in Londen. Foto Reuters / Jason Reed

Mitt Romney zorgde vandaag voor ophef in Groot-Brittannië nadat hij vraagtekens zette bij de voorbereiding van de Olympische Spelen in Londen.

De Republikeinse presidentskandidaat noemde onder andere de berichten over het private beveiligingsbedrijf G4S, dat niet in staat is gebleken voldoende beveiligers met de juiste kwalificaties te leveren voor de beveiliging van de Spelen, “verontrustend”. De Britse regering besloot begin juli al 3500 extra militairen in te zetten voor de beveiliging van de Olympische Spelen.

Cameron beet van zich af

Romney liet na een ontmoeting met Britse regeringsfunctionarissen tegenover de Amerikaanse omroep NBC News weten dat nog maar afgewacht moest hoe de problemen met de beveiligers en afgewende stakingen zou “aflopen”, meldt persbureau AP. Romney organiseerde in 2002 de Olympische Spelen in Salt Lake City.

Door de uitspraken van Romney werd de Britse premier David Cameron gedwongen in het defensief te gaan. In een reactie beet hij van zich af, Cameron:

“We houden de Olympische Spelen in een van de drukste, meest actieve, bruisende steden in de wereld. Natuurlijk is het makkelijker als je de Spelen houdt in ‘niemandsland’”

Romney: Spelen gaan om prestaties atleten

Romney nam tijdens een persconferentie vanmiddag enigszins afstand van zijn eerdere uitspraken. Hij benadrukte dat er wel wat mis kon gaan bij dit soort evenementen, maar dat het natuurlijk gaat om de sportieve prestaties van de verzamelde atleten.

Ontmoetingen met Britse regeringsfunctionarissen is een van de eerste taken voor nieuwe Amerikaanse presidenten. Het aanhalen van de banden voor het presidentschap maakt de overgang voor beide landen gemakkelijker. President Barack Obama had ook een ontmoeting met Britse leiders tijdens zijn campagne in 2008. Het was overigens niet de eerste ontmoeting van Romney met Cameron, in 2011 deed hij ook al de Britse hoofdstad aan.