Robuust romantisch

None

Valentina Lisitsa: Live at the Royal Albert Hall

klassiek ***

Als één pianist geen prestigieus platenlabel nodig heeft, dan is het Valentina Lisitsa. Het YouTube-fenomeen weet zich inmiddels 45,8 miljoen maal online bekeken, een getal vergelijkbaar met het aantal inwoners van haar moederland Oekraïne. Geen enkele levende klassieke musicus komt daarbij in de buurt.

Lisitsa werd natuurlijk toch gecontracteerd door cd-maatschappij Decca. Een artiest die via nieuwe media zo magistraal opklimt, is voor een met krimping bedreigd oud medium hoopgevend. Bovendien kan Lisitsa zich nu eindelijk ook in het traditionele circuit bewijzen. Want daar is ze ooit begonnen, via een opleiding in de Sovjet-Unie naar de reguliere concertpodia, waar ze weliswaar een carrière opbouwde maar nooit tot de top doordrong.

Het geheim van haar YouTube-succes zal allicht nooit verklaard worden. Maar dat Lisitsa zo’n aangenaam nuchtere indruk maakt, helpt zeker. Ze is de sympathieke buurvrouw met een enorm muzikaal talent, dat door de weinig glamoureuze filmpjes nog indrukwekkender overkomt. Dat ‘gewone’ karakter blijkt nu ook een kleine handicap.

Haar eerste cd bij Decca, een liveregistratie van haar debuut in de gigantische Royal Albert Hall in Londen, is een zoete bonbondoos, gevuld naar de specifieke wensen van haar luisteraars. Liszts Campanella-etude kwinkeleert betoverend, Rachmaninovs Etude in G klinkt soezerig. Lisitsa is ondanks die zwoele melodiebouw geen dweper. Het tempo van de opening van Beethovens Mondschein-sonate wordt hoog genomen, het middendeel krijgt extra stuwing door een markante linkerhand.

Maar echt onderscheidend is haar spel meestal niet. Ze klinkt robuust romantisch als vele andere pianisten. Haar nocturnes van Chopin zijn zelfs een tikje voorspelbaar. Het kan verklaren waarom de beroemdste orkesten nog niet in de rij staan.

Eigenlijk wil je net als die miljoenen fans gewoon haar handen zien, die niet poezelig zijn maar wel zeer krachtig en trefzeker. ‘My little Schwarzeneggers’ noemt Lisitsa ze zelf. Gelukkig en vanzelfsprekend is de registratie ook terug te zien op YouTube.

    • Floris Don