Rammend op de pedalen achter de dieven aan

None

Teun Mulder (31) is een goedlachse jongen buiten de wielerbaan. Maar met helm en aerodynamische bril lijkt hij net een robot, geprogrammeerd om heel hard rondjes te rijden. Rammen op de pedalen. Bam. Bam. Bam.

De spierbundel haalt soms topsnelheden van rond de 70 kilometer per uur. Het stuur schudt en trilt. Dat interesseert Mulder niet, hij geeft nog extra gas. „Die gast is een oermens, geen grappen, gewoon beuken”, zei collega baanrenner Roy van den Berg vorig jaar in de Volkskrant. Als baanwielrenner zoek je altijd de limiet op. Remmen kunnen ze niet.

Naast zijn topsportloopbaan werkt Mulder bij de recherche, regio Noord-Oost Gelderland. Je ziet hem door de stad sjezen op zijn fiets. Strak politiepak. Pistool in zijn holster. Zwarte zonnebril op. En een politiehelmpje. Rammend op de pedalen achter de dieven aan.

Het trekt hem om te zoeken naar details die kunnen leiden tot de oplossing van een moord, verkrachting of diefstal, zei hij in 2007 in dagblad Trouw. Als baanwielrenner zoekt hij ook naar de details. Het gaat vaak om honderdsten van seconden. „Een haartje kan een moordzaak oplossen, maar ook het verschil zijn tussen goud en zilver”, zei hij in Trouw.

Twee weken geleden schreef hij een onheilspellend bericht op zijn website. „Tachtig houtsplinters heeft de arts uit mijn huid gehaald. Ik ben een paar weken geleden onderuit gegaan, tijdens een training. En dat is het vervelende van baanwielrennen: als je van je fiets valt, val je keihard op een houten baan. Naast wat schrammen en blauwe plekken heb je dan geheid splinters. Als je geluk hebt, zijn die een centimeter lang. Heb je pech, dan heb je satéprikkers van vijftien centimeter uit je been steken. Zo erg was het nu bij mij gelukkig niet, maar ze zijn na de val wel een paar uur met me bezig geweest. En nog steeds komt er af en toe een splinter uit.”

Op 7 augustus moet hij op de Olympische Spelen aantreden op het onderdeel keirin*. Hopelijk zijn de houtsplinters dan verdwenen.

Dit was de laatste foto in een serie van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen, die morgen beginnen. De foto’s zijn gemaakt voor het fotoboek Olympisme, over bloed, zweet en tranen van Lars van den Brink en Tom van Heel. Kijk voor meer informatie op www.olympisme.eu

    • Steven Verseput