Ook sponsors willen de olympische fakkel dragen

Topman van Indiase staalproducent mag vandaag de fakkel dragen, terwijl zijn bedrijf verantwoordelijk is voor ontslag van duizenden Belgen.

Rotterdam. Al weken reist de olympische fakkel door Groot-Brittannië totdat er morgenavond in Londen het olympische vuur mee wordt ontstoken. Een estafettetocht waarbij de fakkel door „achtduizend inspirerende mensen” wordt gedragen, zo stelt het organiserend comité van ‘Londen 2012’.

Maar volgens critici is niet iedere fakkeldrager een evidente inspirator. Lakshmi Mittal bijvoorbeeld, topman van de Indiase staalproducent ArcelorMittal, loopt vandaag een stukje met de olympische vlam door Londen. Dat schiet vooral bij de Belgische metaalvakbonden in het verkeerde keelgat.

Onlangs werd bekend dat ArcelorMittal de hoogovens in Luik sluit, waarbij duizenden Belgen hun baan verliezen. ArcelorMittal is sponsor van het 115 meter hoge kunstwerk de Orbit, een markante staalconstructie bij het Olympisch Park.

De Britse journalist Paul Bradshaw onderzocht in samenwerking met The Guardian hoe de fakkeldragers gekozen zijn. Iedereen kan een plaatsgenoot met een inspirerend verhaal nomineren, maar ruim een kwart van de plekken bleek niet voor het grote publiek beschikbaar. Veel van die fakkeldragers zijn door sponsors geselecteerd en volgens die bedrijven was dat ook vanwege hun maatschappelijke merites. Volgens Bradshaw bleek „keer op keer” dat bedrijven „individuen toestonden zichzelf te nomineren met motiveringen die op geen enkele manier tegemoet kwamen aan de criteria” zoals geformuleerd door de organisatie. NRC