Ook Reed Elsevier groeit dankzij prestaties opkomende markten

Reed Elsevier heeft de afgelopen zes maanden beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Alle vijf divisies lieten groei zien in zowel omzet als winst. Net als andere uitgevers hield Reed Elsevier last van de slechte economische omstandigheden in Europa. Het bedrijf groeide vooral in opkomende markten als Brazilië en China.

In het eerste half jaar van 2012 haalde het Brits-Nederlandse informatieconcern een omzet van 3,73 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De organische groei, zonder acquisities en verkopen, was 5 procent. De winst steeg 18 procent tot 685 miljoen.

„De economische vooruitzichten blijven onzeker”, aldus bestuursvoorzitter Erik Engstrom vanochtend. „Maar op basis van onze goede halfjaarcijfers en de constante verbetering van de kwaliteit van onze inkomsten, verwachten we omzet- en winstgroei voor de rest van het jaar.”

Engstrom blijft schaven aan het portfolio van het concern. Het concern verkocht in het eerste half jaar onder meer vacaturesite Totaljobs en onderzoeksbureau MarketCast dat analyses verkoopt voor de amusementsindustrie. Het vakblad Variety staat nog te koop, evenals de Reed Business Information in Australië.

„We nemen in versneld tempo afscheid van activiteiten die niet langer passen bij onze strategie”, zei Engstrom vanochtend. Reed Elsevier verwacht dat de verkopen een „beperkt verwaterend” effect hebben op de winst per aandeel. Het concern kondigde vanochtend aan dat het eigen aandelen gaat inkopen.

De meeste omzetgroei boekte het concern bij zijn vakbeurzen en tentoonstellingen. Mede door een overname in Brazilië steeg de divisieomzet met 40 procent tot 593 miljoen euro. Dat is een zesde van de concernomzet. Het meeste geld blijft Reed Elsevier verdienen met vakinformatie (software, tijdschriften) voor academici en medici. Wetenschappelijke divisie Elsevier haalde 8 procent meer omzet: 1,2 miljard euro. Dat is een derde van het totaal.

Reed Elsevier erkent in zijn halfjaarbericht dat de discussie over open access, gratis toegang tot wetenschappelijke vakinformatie, een risico vormt voor de inkomsten van het concern. Een ander betaalmodel voor academische tijdschriften wordt nog relatief weinig toegepast.

Beleggers reageerden vanochtend gematigd positief. De koers steeg met bijna 4 procent.