Onopgesmukte zang

Anne Sofie von Otter/B. Forsberg: A Summer’s Day

klassiek ****

Mezzosopraan Anne Sofie von Otter (57) was altijd al een anti-diva. Haar debuut bij De Nederlandse Opera maakte ze een jaar geleden, tierend dat de Zweedse opera op safe speelt. Zelf maakt ze andere keuzes. Een cd met kerstliedjes. Abba-covers. Waarom niet? Daarnaast brak ze, naast een rijke podiumcarrière, een lans voor het onbekende Zweedse kunstlied. Eerdere fraaie uitkomsten daarvan waren liedalbums Wings in the night en Watercolours, beide met vaste pianopartner Bengt Forsberg. Met hem heeft ze nu voor BIS een nieuwe cd gewijd aan de Zweedse romantische liedkunst, vertegenwoordigd door componisten Berwald, Geijer, Lindblad en Söderman. Heeft de liedvriend voor wie dit nieuwe namen zijn iets wezenlijks gemist? Och. Maar daarmee is ook al het negatieve gezegd. Want welluidende en intieme liederen schreven zij wel. Ontroerend ook vaak, zoals in Svanvits sang (Lied van de witte zwaan) of Vaggsvisa (wiegelied). Klein, onopgesmukt zingen is een van Von Otters vele gaven. Soms zijn de teksten sentimenteel, zoals in Pa gamla dagar, een mild tweegesprek van oud-gehuwden. Het pleit voor Von Otter dat ze deze typisch 19de-eeuwse huismuziek even aan de vergetelheid ontrukt.