Noord-Korea weigerde af te trappen

Het vrouwenvoetbal begon gisteren met een incident. Het Noord-Koreaanse team werd aangekondigd met de Zuid-Koreaanse vlag. Een regelrechte belediging.

A man waves a North Korean flag in the stands as North Korea's Olympic group G women's soccer match against Colombia is delayed due to an apparent mix up over the nation's flag, at Hampden Park, in Glasgow, on Wednesday July 25, 2012. (AP Photo/Lynne Cameron, PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE
A man waves a North Korean flag in the stands as North Korea's Olympic group G women's soccer match against Colombia is delayed due to an apparent mix up over the nation's flag, at Hampden Park, in Glasgow, on Wednesday July 25, 2012. (AP Photo/Lynne Cameron, PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE AP

De kleine schare toeschouwers die gisteravond de moeite nam Hampden Park in Glasgow Rangers te bezoeken, wist niet wat ze meemaakte. Tijdens de warming-up, vlak voor de voetbalwedstrijd tegen Colombia, liepen de speelsters van Noord-Korea boos van het veld. Meer dan een uur hielden zij zich schuil.

De stadionspeaker hield de fans ondertussen warm met de woorden dat het ging „om een kwestie achter de schermen”. Wat bleek: op de grote schermen in het stadion werd voor de wedstrijd abusievelijk de vlag van aartsvijand Zuid-Korea getoond. De Noord-Koreaanse speelsters wilden daarna niet aan de wedstrijd beginnen.

Uiteindelijk, na de nodige onderhandelingen, verschenen de Aziatische vrouwen met een vertraging van ruim een uur alsnog op het veld. De Britse organisatie ging door het stof. „We hebben vandaag een kapitale fout gemaakt, verontschuldigen ons daarvoor en gaan stappen ondernemen zodat die niet meer kan voorkomen.”

Het Noord-Koreaanse team voelde zich diep gekwetst door het vlagincident. „We waren boos omdat onze spelers werden geïntroduceerd als Zuid-Koreanen”, zei coach Sin Ui-gun na afloop tegen het Amerikaanse persbureau AP. „Zoals u weet kan dat grote invloed hebben op ons veldspel. Als het probleem niet was opgelost, hadden we niet verder kunnen spelen.”

Sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) verkeren de twee landen formeel nog altijd in staat van oorlog met elkaar. De grens tussen het stalinistische noorden en het kapitalistische zuiden is een van de strengst bewaakte ter wereld.

In de mixed zone deden de Noord-Koreaanse speelsters er het zwijgen toe. Getooid in donkerblauwe jasjes een grijze broek en rood-witte sjaaltjes keken zij na de wedstrijd star voor zich uit.

Het aantreden van de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in het Olympische team nog niet geleid tot meer openheid. De 56 Noord-Koreaanse sporters, die uitkomen in tien verschillende sporten, gedragen zich vooralsnog niet zichtbaar anders dan ten tijde van Kims overleden vader Kim Jong-il. Zoals gebruikelijk kwamen alleen de voetbalcoach en manager naar de persconferentie. Geen enkele voetbalster werd vooralsnog buiten het spelershotel gesignaleerd.

Om de pijn een beetje te verzachten werden gisteravond tijdens het oponthoud grote Noord-Koreaanse vlaggen op het stadionscherm geprojecteerd. De Noord-Koreaanse bondscoach Sin Ui-gun weigerde in te gaan op de vraag wat de nieuwe grote leider Kim Jong-un van het incident zou hebben gevonden.

Het bleef gisteravond niet bij één fout. In de verklaring waarin de organisatie haar verontschuldigingen aanbood, werd gesproken over Zuid- en Noord-Korea. Ook die fout moest in Glasgow worden hersteld, want de formele namen van de twee landen zijn respectievelijk Republiek Korea en Democratische Volksrepubliek Korea.

De wedstrijd van Noord-Korea tegen Colombia vormde samen met vijf andere vrouwenduels de officieuze opening van de Olympische Spelen. De eerste wedstrijd begon al drie dagen voor de openingsceremonie, omdat het drukke wedstrijdschema niet is af te werken binnen twee weken. Het mannentoernooi zou vanmiddag beginnen met de wedstrijd van Honduras tegen Marokko.

Na al het tumult won Noord-Korea het duel tegen Colombia in Glasgow uiteindelijk met 2-0. Beide treffers kwamen voor rekening van Kim Song-hui.

De loting voor het tafeltennistoernooi gooide gisteren nog wat extra olie op het vuur. In de eerste ronde van het landentoernooi bij de mannen spelen de twee Korea’s volgende week tegen elkaar.