Voorstel bankenunie in zicht - extra bezuinigingen voor Griekenland

José Manuel Barroso en Antonis Samaras tijdens de persconferentie vandaag in Athene. Barroso drong erop aan dat Griekenland haar verplichtingen nakomt. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Begin september dit jaar nog zal een voorstel worden gedaan voor een bankenunie, die uiteindelijk moet leiden tot meer integratie in de eurozone.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso meldde vandaag na een bijeenkomst met de Griekse premier Antonis Samaras dat de commissie hard werkt aan een grensoverschrijdende toezichthoudende bank. Daarnaast zei hij ervan overtuigd te zijn dat Griekenland, dat in economisch zwaar weer verkeert, in de eurozone blijft zolang het zich aan de voorgenomen hervormingen houdt. Barroso: ‘We zullen er alles aan doen om het financiële evenwicht te garanderen.’

Extra bezuinigingen

Tegelijkertijd kwamen in Athene ook inspecteurs van de trojka, - de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank - bijeen om de vorderingen van Griekenland te bespreken. Eerder vandaag bereikte de Griekse regering bovereenstemming over een extra pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen van 11,5 miljard euro voor 2013 en 2014. Tevens zijn er plannen gemaakt om de overheidsinkomsten met zo’n drie miljard euro te laten toenemen.

Details over de bezuinigingen zijn nog niet vrijgegeven, maar de verwachting is dat er wordt gekort op pensioenen en de ambtenarensalarissen. Ook de gezondheidszorg en de sociale zekerheid ontkomen waarschijnlijk niet aan bezuinigingen.

‘vooral gepensioneerden en werkende Grieken de dupe’

De nieuwe maatregelen zijn nodig om het almaar oplopende Griekse begrotingstekort terug te dringen. Griekenland dreigt niet aan de voorwaarden te kunnen voldoen die de Europese Commissie en het IMF hebben gesteld aan de noodleningen aan het land. In september besluit de trojka of Athene de volgende tranche van de noodlening uitgekeerd krijgt.

De belangrijkste Griekse vakbond, GSEE, liet in reactie op de aankondigingen weten fel gekant zijn tegen maatregelen. Die zouden vooral gepensioneerden en de werkende Grieken treffen. ‘Het besluit om te bezuinigen op de pensioenen en de sociale zekerheid is niet alleen oneerlijk en ineffectief, deze bezuinigingen worden ook nog eens opgelegd aan diegenen die al de grootste offers hebben gebracht’, aldus de bond.

    • Dirk Wijnand de Jong