Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Nee, aan Wilfred Genee heeft het niet gelegen

‘Gertje’ Jakobs is niet zo’n goede sidekick als René van der Gijp.

Ik krijg het nog lastig vanavond. De eerste avond in weken zonder Wilfred Genee.

Dat krijg je als iemand zeven weken elke dag een sportprogramma op RTL 4 presenteert. Eerst VI Oranje, daarna Tour du Jour. Dan raak je gehecht aan zo’n man.

Fascinerende vent. Ooit kroonprins van de sportjournalistiek. Zijn droom achterna: eredivisievoetbal presenteren. Dat deed hij bij Talpa. Talpa flopte. Met de staart tussen de benen terug naar RTL. Een plekje op de zender veroverd met Voetbal International. Televizierring gewonnen en nu bezig aan een comeback. Komend najaar krijgt hij een dagelijkse talkshow.

Wilfred Genee is een betere gespreksleider dan Jack van Gelder. Heeft meer uitstraling dan Twan Huys en is grappiger dan Matthijs van Nieuwkerk. Maar Wilfred Genee heeft één groot nadeel: hij heeft goede sidekicks nodig.

Gisteren ging het weer mis bij Tour du Jour, zoals eigenlijk al het hele seizoen. Gast en BNN-presentator Filemon Wesselink zei niks. En oud-bokser Arnold Vanderlyde bleek getransformeerd van held tot marketinggoeroe. „Je moet letten op je eigen proces”, liet Arnold zich ontvallen.

Was dit de man die met schitterend technisch boksen drie keer brons won op de Olympische Spelen? Arnold: „Je moet uitgaan van je eigen kracht.”

Ik kon de slaap niet vatten. Wat was er toch mis met Tour du Jour?

Misschien lag het aan Gert Jakobs. Voor wie hem niet kent: Jakobs is een kale oud-wielrenner met uitpuilende ogen, die consequent in de derde persoon over zichzelf praat. Hij noemt zichzelf dan ‘Gertje’. Dat gaat Gertje mooi niet doen!

Gertje praat met een Drents accent en heeft een lied uitgebracht. Dat begint met Berregie op, Berregie af. De zin erna versta ik niet.

Gertje is geen goede sidekick. Ik vind Gertje niet leuk. Gertje wil te veel de rol van grappenmaker spelen.

Zo heb ik al een paar weken het gevoel dat ik bij Tour du Jour naar een mindere versie van Voetbal International zit te kijken. Gert Jakobs is geen René van der Gijp. En wielerjournalist Danny Nelissen, de andere sidekick, is geen Johan Derksen.

Aan Wilfred lag het niet. Hij deed zijn best. Maar de wallen kwamen. Soms zelfs een verspreking. Toon Gerbrands werd even ‘Joop’ genoemd. Wilfred Genee in goeden doen verspreekt zich niet.

Hij ‘zit in zijn boeddhistische fase’ zei hij onlangs in een interview. „Ik las laatst in een boeddhistisch vlugschrift dat je moet proberen onderweg te blijven. Daar ben ik nu mee bezig.”

Snel weer verder Wilfred. Ga maar lang op vakantie. Je hebt het verdiend.

Stijn Bronzwaer vervangt deze week Hans Beerekamp

    • Stijn Bronzwaer