Moslimomroep claimt geld ex-baas

De curator van de failliete Nederlandse Moslim Omroep (NMO) wil ruim 450.000 euro terug van een oud-directeur. Curator Reinier Oskamp van Fort Advocaten in Amsterdam heeft beslag laten leggen op bankrekeningen van oud-directeur Frank William. Ook wil hij beslag laten leggen op pensioengelden.

Dat blijkt uit een nieuw faillissementsverslag dat de curator maandag heeft gepubliceerd. Daarin schrijft hij dat hij de schade die de NMO heeft geleden door de fraude van William op hem wil verhalen. Justitie verdenkt William van omvangrijke fraude met omroepgeld.

Volgens uitgebreid onderzoek van de FIOD/ECD heeft William jarenlang valsheid in geschrifte gepleegd. Hij nam steekpenningen aan van tv-producenten die programma’s maakten voor de NMO. Zij dienden te hoge facturen in; een deel van het geld vloeide in de zakken van William. De ex-directeur zorgde ook dat het bedrijf van zijn zoon jarenlang kon profiteren van lucratieve opdrachten van zijn omroep.

In het verzoekschrift tot beslaglegging aan de rechtbank in Amsterdam heeft curator Oskamp het onder meer over „financiële zelfverrijking” en „ernstige benadeling” van de NMO. William werd in 2007 op staande voet ontslagen bij de moslimomroep; directe aanleiding was valsheid in geschrifte bij het ontslag van een medewerker. De NMO ging uiteindelijk in maart 2010 failliet.

In mei van dit jaar hadden Frank William, zijn zoon en schoondochter en filmproducent Rob Hof (onder meer bekend van het bekroonde programma Sporen uit het Oosten) moeten verschijnen voor de Rotterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier, en het bedrijf Hof Filmproducties, van fraude en omkoping. Die zitting werd uitgesteld omdat Hofs advocaat zich terugtrok. Hof zou zich in Nicaragua bevinden.

De NMO was een van de kleine zendgemachtigden in het publieke bestel. Elke religieuze stroming heeft in principe recht op enkele uren zendtijd op radio en tv. Pogingen om na de NMO een nieuwe islamitische omroep op te richten strandden op conflicten en verdeeldheid binnen de moslimgemeenschap in Nederland.

In de nieuwe mediabegroting worden de levensbeschouwelijke omroepen als IKON en Human fors gekort. Zij moeten zich van het inmiddels demissionaire kabinet uitsluitend gaan bezighouden met levensbeschouwelijke programma’s. Elke verbreding van de programmering achtten coalitiepartners VVD en CDA en met name gedoogpartner PVV onwenselijk. Tweede Kamerlid Martin Bosma, mediawoordvoerder van de PVV, uitte regelmatig kritiek op Paul Rosenmöller, ex-GroenLinks-leider en programmamaker voor de IKON.