Met 50.000 man tegelijk iets afzeiken, heerlijk

Peter Pannekoek (26) is cabaretier. Hij stond op de planken met collectief Comedy Train en schreef mee aan de satirische televisieprogramma’s Koefnoen en Dit Was Het Nieuws. Dit jaar staat hij voor de derde keer op Lowlands.

1Hoe is het publiek op Lowlands?

„Wat een mensen. Vorig jaar waren er twee mannen in het publiek die werkelijk compleet strak stonden van de pillen. Klapperende kaken, zeg maar. Eén van hen onderbrak mijn optreden plotseling omdat hij, zei hij, zijn pik was kwijtgeraakt. Of ik hem alsjeblieft zou willen helpen met zoeken. Ik ben de lulligste niet, dus ik vraag hem behulpzaam: waar heb je hem voor het laatst gezien? Maar dat wist hij niet meer.”

2Ooit naar Lowlands gegaan zonder dat je zelf op het podium stond?

„Nee, nog nooit. Dit jaar had ik voor het eerst zelf een kaartje gekocht, maar toen werd ik weer door de organisatie gebeld of ik wilde spelen. Tja. Onwijs leuk, hoor. Ik sta vrijdagavond een half uur lang in de kleine comedytent, alweer de derde keer dat ik dat mag doen. Dat is de tent die je alleen kunt vinden als je vooraf precies weet waar hij staat. Maar ik werk maar één dag, voor de rest ga ik van alles zien. Het is een ongelofelijk cliché, maar ik ontdek altijd wel vier of vijf nieuwe bandjes van wie ik nog nooit had gehoord.”

3Wat trekt je het meeste aan Lowlands?

„Iedereen doet lekker waar hij zin in heeft. Er zijn op elk willekeurig moment wel twaalf, dertien dingen aan de gang. En het mooie is: als het mooi weer is, dan lig je met zijn allen te genieten in het zonnetje. Allemaal superorigineel en uniek met een eigen Ray-Ban op ons kop. Maar als het slecht is, dan sta je met 50.000 mensen tegelijk te kankeren op het weer. Dat is óók heerlijk. En het is natuurlijk altijd leuk om te horen over welke acts er dit jaar nou weer het meest wordt gezeken. Of het gezeik over de rest van het publiek. Tegenwoordig wordt de hele tijd geroepen dat alles weer te hip wordt. Dat vind ik onzin. Maar ik weet het niet, misschien zit ik zelf wel in het beklaagdenbankje.”

4Zou je jezelf gaan zien?

„Nee. Ik ken mijn eigen grappen al. En daarnaast: ik sta op vrijdagavond op het podium en ik weet niet wie er tegelijk met mij geprogrammeerd staat. Misschien is Skrillex dan wel aan het spelen. Dáár zou ik heen gaan. Dubstep… Man, ik ben echt een gore hipster aan het worden. Ik begin daar in hoog tempo te oud voor te worden, dus ik pak dat hele hipsterfenomeen nog maar snel even een half jaar mee. Wacht, misschien ga ik wel gewoon naar Skrillex. Dan zet ik wel iets van een kloon op het podium. Of een look-a-like uit het publiek, ofzo.”

    • Thomas Rueb