Man in Deventer jarenlang uitgebuit

Een man uit Deventer is jarenlang uitgebuit door een echtpaar uit dezelfde stad. Hij moest onbetaald werkzaamheden verrichten, werd mishandeld en geïntimideerd met een vuurwapen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt op een pro-formazitting tegen de verdachten in deze zaak in de rechtbank in Zwolle. Behalve het echtpaar zit ook de broer van de echtgenoot, die in Duitsland woonde, al vast sinds april. De uitbuiting zou zich hebben afgespeeld tussen januari 2009 en januari 2012.

Het slachtoffer kan nauwelijks lezen en schrijven. Zijn familie heeft aangifte gedaan. De man is volgens het OM niet verstandelijk beperkt. Zijn huis is volgens het OM gebruikt als hennepkwekerij en hij werd gedwongen auto’s op zijn naam te zetten. De man van het echtpaar zou ook de minderjarige dochter van het slachtoffer seksueel hebben misbruikt. Volgens dagblad de Stentor moest het slachtoffer onder meer nachtenlang vlees verwerken in een koelcel, zonder beschermende kleding. Ook deed hij klussen voor een sportschool in Apeldoorn en werd op zijn naam een bedrijf opgericht waarvoor subsidie is aangevraagd.

Volgens de krant probeerde de advocaat van de verdachten gisteren tevergeefs het voorarrest van de vrouw te laten beëindigen. Het echtpaar heeft kinderen en de advocaat bepleitte dat de vrouw de eerste verjaardag van haar jongste kind zou moeten kunnen bijwonen, dit weekend. De rechtbank weigerde dit. De advocaat was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Halverwege november gaat de rechtszaak tegen het drietal verder. Dan wordt de kwestie inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijven de drie verdachten vermoedelijk vastzitten. Hoe het nu met het slachtoffer is, is niet bekend.