Mali verwelkomt interventie van West-Afrikaanse troepenmacht

Een Toeareg voor de beroemde moskee van Timboektoe. Foto Reuters / Luc Gnago

Mali zou een West-Afrikaanse troepenmacht verwelkomen als deze naast het heroveren van het door islamistische rebellen gecontroleerde gebied, ook in de rest van het land bijstand verleent.

Dat maakte militaire stafchef Ibrahim Dembele vanavond bekend na twee dagen van spoedberaad met West-Afrikaanse militaire leiders in Ivoorkust, meldt persbureau AP. De landen spraken daar over een voorgestelde interventie in Mali, waar de democratisch verkozen president Amadou Toumani Toure in maart door een coup werd afgezet.

Na de coup op 22 maart scheidde het noorden van Mali, dat vlak daarna werd ingenomen door Touaregrebellen en aan Al-Qaeda-gerelateerde groepen, zich van het zuiden van het land af. Fundamentalistische islamieten in het gebied begonnen daarop met het vernielen van eeuwenoude niet-islamitische heiligdommen. Ook voerden zij in steden als Timboektoe de islamitische sharia-wetgeving in.

West-Afrikaanse landen willen effectieve maatregelen tegen rebellen Mali

Leider van de staatsgreep in Mali, kapitein Amadou Sanago, sprak eerder zijn tegenstand tegen het accepteren van hulp van buitenlandse troepen. Maar zijn positie lijkt veranderd te zijn. De Vredes-en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie riep eerder deze maand al op tot “effectieve maatregelen” tegen de rebellengroepen in Mali. Deze zouden zich met hun acties ook inmengen met de ontbinding van de ‘Nationale Commissie voor het herstel van de democratie en de herstelling van de staat’, opgericht door de junta die op 22 maart de macht greep in het land.

Coupleider Sanogo stemde in april onder druk van de West-Afrikaanse landen toe dat de afgezette president Touré werd opgevolgd door interim-president Dioncounda Traoré. Die benoemde daarop een nieuwe regering. Van zijn 24 ministers diende niemand in de vorige regering. Drie ministersposten – Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Binnenlandse Zaken – worden nu bekleed door militairen.

Sanogo liet in april wel weten dat de voormalige junta, ondanks de aanstelling van deze interim-regering, een toezichthoudende rol zal blijven spelen tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Wanneer die verkiezingen komen, is niet duidelijk.

    • Hans Klis