Lekker blijven roeren

None

Al jaren maak ik mijn risotto op de bekende tijdrovende en arbeidsintensieve manier, namelijk door zeker een half uur met mijn pollepel door de rijst te roeren. En dat is een onnodige verspilling van moeite en tijd, werd mij laatst verweten. Waarom niet gewoon in één keer alle bouillon op de korrels plempen, deksel erop gooien en je armen hun welverdiende rust gunnen?

Waar maakt dat mens zich druk om, zult u nu vast denken. De wereld ligt in puin en uw columnist van dienst twijfelt of ze in het vervolg niet beter haar risotto kan verdrinken in plaats van roeren. Maar ik doe het graag op de juiste manier.

Het grote voordeel van de verdrinkmethode is tijdwinst. De kok heeft geen omkijken meer naar de risotto en is dus in de gelegenheid om in de tussentijd iets te snijden of de tafel te dekken. Het grote nadeel is dat de risotto wel degelijk anders smaakt als er niet wordt geroerd. Juist door constant te blijven roeren wordt de risotto romig en krijgt het zijn fameuze textuur. Het schijnt zelfs het beste te zijn om de pan zelf in beweging te houden, omdat de rijstkorrels kapot kunnen gaan van het husselen met de pollepel. Maar omdat voor die techniek echte spierballen zijn vereist, blijf ik lekker roeren. Onderstaande risotto caprese bijvoorbeeld, met geroosterde tomaat.

Snijd de pruimtomaten in vieren, leg met de ronde kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de tomaten met de oregano en peper en zout uit de molen en schenk er wat olijfolie overheen. Bak ongeveer 25 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt een klontje roomboter met een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui en knoflook kort aan. Voeg de risotto toe en schep door het vet tot de korrels glazig zijn. Voeg een scheutje witte wijn toe en laat dit al roerend door de risotto opnemen. Voeg als alle wijn is verdampt een flinke soeplepel warme bouillon toe. Blijf roeren en bouillon bijscheppen tot de risotto een stevige bite heeft.

Roer de Parmezaanse kaas en een drie eetlepels fijngesneden basilicum door de risotto en zet het vuur uit. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën en voeg toe. Laat nog vijf minuten met de deksel op de pan garen. Snijd daarna de mozzarella in blokjes, voeg toe aan de risotto en serveer direct. Verdeel de risotto over vier borden, schik de geroosterde tomaatjes er bovenop en maak af met een paar blaadjes basilicum.

    • Stéphanie Versteeg