Legende Marley als mens

None

Marley

Regie: Kevin Macdonald. Vrijdag 16.15 uur, Echo ****

De Jamaicaanse zanger Bob Marley (1945-1981) is ook ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds een wereldwijd fenomeen. Of je nu in Japan of Zuid-Afrika bent, overal kom je wel iemand tegen in een ‘reggae’-T-shirt in het geel, groen en rood van de Ethiopische vlag, met de dreadlocks van de rastafari op het hoofd, of een joint in de hand, al zal die niet voor iedereen met dezelfde meditatieve bedoelingen worden opgerookt.

De documentaire Marley deed het goed in bioscopen. En terecht. Kevin Macdonald voert de kijker in chronologische volgorde langs Bob Marleys jeugd, als zoon van een zwarte tienermoeder en een oudere Engelse legerkapitein die verder geen rol in zijn leven heeft gespeeld, via de eerste muzikale successen, tot de uiteindelijke mix van rastafarigeloof, humanistisch politiek-engagement, en muzikale toegankelijkheid die hem zo groot heeft gemaakt. Macdonald maakt van het icoon weer een mens, zonder de mythe te ontkrachten.

Marley’s leven wordt gereconstrueerd aan de hand van veel nieuwe interviews en een schat aan archiefmateriaal. En uiteraard is er ook nog muziek, geweldig geremixt en genoeg om niet te vergeten dat Marley vooral een muzikant was.

    • Dana Linssen